een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

nieuws

Goeman Borgesiusplein

Foto: redactie

9 maart 2020 | Bewoners - WbvA

Woningen van Woningbouwvereniging voor Ambtenaren in nieuwe handen

Door Elsebeth Hoeven

De honderdvier woningen van Woningbouwvereniging voor Ambtenaren (WBvA) aan het Goeman Borgesiusplein, de Passavantlaan en de Richard Kolfschotenlaan zijn vorige week aangekocht door RVG Arnhem Noord. Deze karakteristieke woningen zijn honderd jaar geleden ontworpen door architect G. Versteeg. Achterstallig onderhoud en een slechte financiële situatie noopte de vereniging tot verkoop van de huizen.

Achterstallig onderhoud

Het onderhoud van de woningen is de afgelopen jaren flink verwaarloosd. Wanbeleid van een vorig bestuur van WBbA resulteerde in 2018 tot de aanstelling van een tijdelijk bestuur met Margot de Bruyn als voorzitter. Toen bleek de financiële situatie dusdanig slecht te zijn dat de noodzakelijke aanpak van groot onderhoud niet was op te brengen. Namens de leden is het tijdelijke bestuur met het verkoopproces gestart. Ze formuleerden een aantal voorwaarden waaraan een koper moest voldoen. Zo moest de koper het achterstallig onderhoud aanpakken en de woningen verduurzamen zonder dat dit zou gaan leiden tot hogere huren.

28 miljoen

Vijftien partijen (waaronder commerciële partijen, woningcoöperaties en de gemeente) hebben onderzocht of ze de woningen konden overnemen. Uiteindelijk hebben de leden uit vier gegadigden gekozen en ingestemd met het plan en bod van een commerciële partij: RVG Arnhem Noord. RVG Arnhem Noord is onderdeel van RVG Real Estate. Ook de andere zesenzeventig woningen van de Woningbouwvereniging in Geitenkamp heeft RVG Arnhem Noord overgenomen. RVG Real Estate heeft €28 miljoen betaald voor alle woningen. De afspraken die de vereniging met RVG Arnhem Noord heeft gemaakt zijn notarieel vastgelegd en een externe partij ziet erop toe dat die worden nageleefd.

Drie jaar

  1. Het plan is om in de komende drie jaar de woningen te renoveren. Een van de voorwaarden van de leden is het verduurzamen van de huizen naar energielabel A. Om dit te bereiken zullen de panden geïsoleerd worden. De woningen hebben de monumentale status van beschermd stadsgezicht. Dat is een van de redenen om bij het opknappen van de buitenkant de originele kleurstelling uit 1920 te gaan gebruiken; de afdeling Erfgoed van de gemeente Arnhem gaat hierbij adviseren.

Faruk Kinran is als directeur van RVG Arnhem Noord verantwoordelijk voor de organisatie van de renovaties. Huurders moeten zo min mogelijk hinder ondervinden van de renovatie, vertelt hij. “Dat begint met goede communicatie met de huurders en het aanstellen van een aanspreekpunt bij wie huurders terecht kunnen voor vragen.” Medewerkers van RVG Arnhem Noord zijn al begonnen met woningbezoek om zo per woning in kaart te brengen wat er moet gebeuren. Hoe de bewoners het minst last ondervinden van de renovatie zal per situatie verschillen, vertelt Kinran. Kunnen ze in hun huis blijven wonen, terwijl er in en aan de woning gewerkt wordt? Of is tijdelijk wonen in een wisselwoning beter? Beschikbare wisselwoningen zijn er nog niet omdat op dit moment alle woningen nog verhuurd zijn. “Een alternatief is dat we luxe tijdelijke woningen neerzetten”, aldus Kinran. De mogelijkheden worden nu nog uitgezocht.

Te koop

Als de woning is opgeknapt zal RVG Arnhem Noord de woning te koop aanbieden aan de huurder. De prijs zal dan marktconform zijn met een huurderskorting. Hoeveel die korting zal zijn, is nu nog niet te zeggen, stelt Kinran, want is onder meer afhankelijk van de toekomstige rentestand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *