een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

Bouw Monument Om niet te vergeten

Wanneer:  06 feb 2023

Hoe laat:  19.30 - 21.00 uur

Waar:  online zoom workshop

Organisator:  Elsebeth Hoeven

Wat: 

Wil je weten wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd in jouw directe woonomgeving? Ook in onze wijk woonden Joodse gezinnen die in de oorlog vervolgd zijn. Bijvoorbeeld het gezin De Swarte op de Sonsbeeksingel 51. Andries de Swarte was musicus en woonde hier samen met zijn vrouw Marianne. Ze hadden twee jonge kinderen; Vrouwtje en Louis. Het jonge gezin is gedeporteerd naar Sobibor waar ze allen zijn omgebracht op 9 juli 1943. Vrouwtje was nog maar 1 jaar en Louis 11 jaar.

Negentig levens abrupt afgebroken

Het project Om niet te vergeten heeft als doel om deze mensen te herdenken en te herinneren. Er woonden in Sint Marten Sonsbeek negentig Joden die in de oorlog zijn omgebracht. Samen met buurtbewoners gaan we de Joodse buren die na de Tweede Wereldoorlog niet meer terugkwamen in kaart brengen en waar mogelijk hun verhaal te vertellen. Dit gaan we onder andere doen door – samen met andere buren- informatie op te zoeken in het archief en hun verhalen op te tekenen. Al deze verhalen samen vormen een digitaal monument in de vorm van een interactieve plattegrond op de wijkwebsite.

Workshop
Het doel van is om deze ‘buren’ een gezicht te geven om ze zo te blijven herinneren. Dat ga je doen door het verhaal van een familie achter een adres – bijvoorbeeld uit je eigen straat of huis- uit te zoeken. Deze verhalen verzamelen we en krijgen een plek op het digitale monument. Help je mee? In een aantal (online) workshops vertel ik je eerst meer vertel over dit project. Ook laat ik je aan de hand van een voorbeeld zien waar en hoe je kan zoeken; waar je informatie kunt vinden.

In september zal dan een deel van dit digitale monument klaar zijn en voor iedereen in te zien zijn. Dit gaat gepaard met een buurtactiviteit die we samen gaan invullen.

20 mei Zoombijeenkomst

De eerste online workshop is op donderdag 20 mei van 19.30 tot 21 uur. Vanwege de coronamaatregelen is dit een Zoom-bijeenkomst. Je kunt je hiervoor aanmelden via redactie@sintmartensonsbeek.nl. Hopelijk tot dan!

Meer info:  https://sintmartensonsbeek.nl/nieuws/doe-mee-met-het-project-om-niet-te-vergeten/