×

Jacob Heijmans

Groenlo, 23 april 1869 - Sobibor, 21 mei 1943

Sint Marten 32

Jacob en Clara

Jacob Heijmans was een zoon van Moses Heijmans en Marianne Cohen. Hij is geboren op 23 april 1869 in Groenlo. Hij is een broer van Samson Heijman, die op Sonsbeeksingel 41 woont.

Getrouwd met Clara

Jacob Heijmans trouwt op 3 augustus 1898 met Clara Cohen. Hij is dan 29 jaar. Clara is afkomstig uit Schiedam, waar ze op 22 juli 1864 is geboren. Clara is dan 34 jaar oud.

Drie kinderen

Ze krijgen drie kinderen. Het eerste kind is geboren in 1899 en op dezelfde dag overleden. Hun tweede kind is Charles Alexander. Hij is geboren in 1899. En hun derde kind is een dochter, waarvan weinig bekend is. Charles Alexander is in Amsterdam 1937 getrouwd met Elfriede Pluschke. Beide kinderen van Jacob en Clara hebben de oorlog overleefd.

Ondergedoken

Jacob en Clara zijn in 1943 ondergedoken. Dat blijkt uit het bericht van de Hoofdcommissaris van politie in Arnhem. Deze heeft de opsporing, aanhouding en voorgeleiding verzocht van Jacob Heijman, en Clara Heijmans-Cohen, wonende op Sint Marten 32a te Arnhem. Hij had zonder de vereiste vergunning zijn woonplaats verlaten. Met deze omschrijving werden joden aangeduid die waren ondergedoken. (Algemeen Politieblad, nr 5, 4 februari 1943, 129, bericht 33)

Omgebracht

Het echtpaar moet zijn ontdekt of verraden, ze zijn beiden in Sobibor omgebracht op 21 mei 1943.

KLARENDALSEWEG APELDOORNSESTR APELDOORNSEWEG SONSBEEKWEG JANSSINGEL APELDOORNSEWEG STEENSTRAAT DALWEG HOMMELSESTRAAT CATTEPOELSEWEG HOMMELSEWEG THOMAS A KEMPISLAAN STATION VELPERPOORT RUIMZICHT HAZEGRIETJE BRAAMBERG RUIMZICHT VILLA HESELBERGH GELE GIEZENBERG MILITAIR HOSPITAAL BEGRAAF PLAATS LANDGOED SONSBEEK RONDE WEIDE HERTENKAMP LANDGOED KLARENBEEK BERKEN HEUVEL JACOBI BERG Heselbergherweg Passavantlaan Sint Peterlaan Staringstraat Van Slichtenhorststraat Sint Marten Schrassertstraat Van Hasseltstraat Nijhoffstraat Bouwmeesterstraat Marten van Rossumstraat Sint Nicolaïlaan Naëll Tynegieterstraat Sickeszlaan Pontanuslaan Lorentzlaan Lovinklaan Sint Antonielaan Sonsbeeksingel Jacob Cremerstraat De Wiltstraat Verhuellstr Sloetstraat Graaf Lodewijkstraat Goeman Borgesiusplein Graaf Ottoplein Staring Plein Van Dortmondt straat Richard Kolfschoten laan Anna straat Leoninus straat Van Spaen straat