×

Samson Heijman

Groenlo, 30 augustus 1867 – Auschwitz, 27 november 1942

Sonsbeeksingel 41

Weduwnaar en vader van drie

Door Jel Engelen en Bert van Dijk

Samson Heijman was een zoon van Moses Heijmans (geschreven met een s) en Marianne Cohen. Hij is geboren in Groenlo op 30 augustus 1867. Zijn vaders’ naam was Heijmans maar Samson gebruikte zelf de naam Heijman. Hij trouwde met Clara Salomons op 18 november 1891. Clara is afkomstig uit Arnhem, geboren op 24 december 1869. Het echtpaar kreeg drie kinderen: Bertha (1892), Mourits (1983) en Meijer (1894). Van beroep is Samson slager op het moment dat hij in 1888 vanuit Hengelo (O) naar Arnhem verhuist. Zijn vrouw Bertha overlijdt vóór de oorlog, op 12 augustus 1939.

Hij vraagt in het Joodsch Weekblad per 4 januari 1942 een ‘net meisje’ voor een gezin van 2 personen voor alle huishoudelijke bezigheden, behalve koken en de was. Hij deelt mee dat hij op een bovenwoning woont.

Zijn huisgenote in mei 1940 was Mathilda Carolina Wolff. Welke relatie hij heeft tot Mathilda is onbekend.

Zijn zoon Mourits woont met zijn gezin enige huizen verder, op de Sonsbeeksingel 44 (zie verder in de lijst). Ook zijn broer Jacob Heijmans en diens vrouw Clara Heijmans-Cohen wonen in de buurt en wel in Sint Marten 32. (zie bij Sint Marten 32.

Samson Heijman wordt in Auschwitz omgebracht op 27 november 1942.

KLARENDALSEWEG APELDOORNSESTR APELDOORNSEWEG SONSBEEKWEG JANSSINGEL APELDOORNSEWEG STEENSTRAAT DALWEG HOMMELSESTRAAT CATTEPOELSEWEG HOMMELSEWEG THOMAS A KEMPISLAAN STATION VELPERPOORT RUIMZICHT HAZEGRIETJE BRAAMBERG RUIMZICHT VILLA HESELBERGH GELE GIEZENBERG MILITAIR HOSPITAAL BEGRAAF PLAATS LANDGOED SONSBEEK RONDE WEIDE HERTENKAMP LANDGOED KLARENBEEK BERKEN HEUVEL JACOBI BERG Heselbergherweg Passavantlaan Sint Peterlaan Staringstraat Van Slichtenhorststraat Sint Marten Schrassertstraat Van Hasseltstraat Nijhoffstraat Bouwmeesterstraat Marten van Rossumstraat Sint Nicolaïlaan Naëll Tynegieterstraat Sickeszlaan Pontanuslaan Lorentzlaan Lovinklaan Sint Antonielaan Sonsbeeksingel Jacob Cremerstraat De Wiltstraat Verhuellstr Sloetstraat Graaf Lodewijkstraat Goeman Borgesiusplein Graaf Ottoplein Staring Plein Van Dortmondt straat Richard Kolfschoten laan Anna straat Leoninus straat Van Spaen straat