×

Mourits Heijman

Arnhem, 30 november 1893 – Auschwitz, 31 januari 1943

Sonsbeeksingel 44

Slager Mourits Heijman en gezin

Door Jel Engelen en Bert van Dijk

Op dit adres woonde het gezin van Mourits Heijman en Sara Heijman-Boers en hun drie kinderen Clara, Henry en Siegfried. Ze wonen vlak bij de vader van Mourits, Samson Heijman, die op nr. 41 woonde.

Mourits

Mourits is geboren in 1893 in Arnhem, als tweede kind van Samson en Clara. Zijn zuster Bertha is in 1892 geboren en zijn broer Meijer in 1894.

Sara

Mourits trouwde op 26 mei 1921 met Sara Boers, die afkomstig was van Oud-Beijerland. Daar vond ook de huwelijkssluiting plaats. Het stel kreeg vier kinderen, waarvan het eerste kind levenloos werd geboren. In 1923 werd Clara geboren, Henry in 1924 en Siegfried in 1929. Mourits was van beroep slager.

Weinig sporen

Van dit gezin hebben we weinig sporen kunnen vinden. In 1950 is een overlijdensplaats en datum vastgelegd. Mourits is omgebracht op 3 januari 1943. Echtgenote Sara, zoon Siegfried (13 jaar) en Clara (19 jaar) op 12 oktober 1942 in Auschwitz. Zoon Henri (18 jaar) op 31 januari 1943.

Broer Meijer en zus Bertha

Van zijn broer Meijer Heijman is bekend dat hij musicus was en dat hij ook in Arnhem woonde, op de Steenstraat. Meijer heeft ondergedoken gezeten, waarschijnlijk in Apeldoorn. Daar is op het politiebureau ingesloten. Zijn zuster Bertha overleed jong, op 14 mei 1927 in Rotterdam.

KLARENDALSEWEG APELDOORNSESTR APELDOORNSEWEG SONSBEEKWEG JANSSINGEL APELDOORNSEWEG STEENSTRAAT DALWEG HOMMELSESTRAAT CATTEPOELSEWEG HOMMELSEWEG THOMAS A KEMPISLAAN STATION VELPERPOORT RUIMZICHT HAZEGRIETJE BRAAMBERG RUIMZICHT VILLA HESELBERGH GELE GIEZENBERG MILITAIR HOSPITAAL BEGRAAF PLAATS LANDGOED SONSBEEK RONDE WEIDE HERTENKAMP LANDGOED KLARENBEEK BERKEN HEUVEL JACOBI BERG Heselbergherweg Passavantlaan Sint Peterlaan Staringstraat Van Slichtenhorststraat Sint Marten Schrassertstraat Van Hasseltstraat Nijhoffstraat Bouwmeesterstraat Marten van Rossumstraat Sint Nicolaïlaan Naëll Tynegieterstraat Sickeszlaan Pontanuslaan Lorentzlaan Lovinklaan Sint Antonielaan Sonsbeeksingel Jacob Cremerstraat De Wiltstraat Verhuellstr Sloetstraat Graaf Lodewijkstraat Goeman Borgesiusplein Graaf Ottoplein Staring Plein Van Dortmondt straat Richard Kolfschoten laan Anna straat Leoninus straat Van Spaen straat