×

Jozef Filippus van Gelderen

Renkum, 09 juni1871 – Voorst, 20 oktober 1944

Staringplein 30

Handelaar in manufacturen

door Hester van de Grift

Jozef Filippus van Gelderen werd geboren op 9 juni 1871 aan de Weverstraat in Oosterbeek. Hij was het vijfde kind van zijn ouders Salomon van Gelderen en Sara Preger. Zij kregen in totaal elf kinderen waarvan er vier heel jong stierven.

De familie van Gelderen was goed vertegenwoordigd in Arnhem en omstreken. Op de Marten van Rossumstraat 64 woonde zijn oom Asser van Gelderen met zijn gezin voor en tijdens de oorlog. De vader van Jozef Filippus kwam uit Tiel. Ooit heette zijn familie Ephraim en zoals dat in die tijd ging, namen ze in 1813 de naam van Gelderen aan.

Getrouwd

Jozef Filippus was koopman/handelaar in manufacturen. Hij trouwde op 24 augustus 1892 met Elisabeth Isaacs in Vlaardingen. Zij kwam daar vandaan. Ze vestigden zich aldaar en kregen tussen 1893 en 1898 vier kinderen: Salomon, Sara, Maria en Abraham. In 1907 scheidde het stel. De kinderen bleven in Vlaardingen wonen en gingen als volwassenen ook allemaal in de textielhandel.

Tweede keer gehuwd

Starinnplein 2021 Staringplein in 2021

Als koopman en handelaar moest hij waarschijnlijk veel op reis. In elk geval trof hij al snel na zijn scheiding in Lochem zijn tweede bruid: Gerritjen Lodeweges, met de roepnaam Gerrie. Ze trouwden op 20 maart 1908 en gingen wonen op Staringplein 30. Zij kregen geen kinderen.

Op 20 oktober 1944 deed ene Frederik van der Vegte om 8 uur ‘s morgens aangifte van het overlijden van Jozef Filippus in de gemeente Voorst. Frederik was kleermaker van beroep, wellicht had hij zaken gedaan met Jozef Filippus. Verschafte hij Jozef Filippus een onderduikadres? Jozef Filippus werd 73 jaar oud. Gerrie overleed in 1954.

Auschwitz

Zijn ex-vrouw Elisabeth en zijn vier kinderen en hun partners zijn omgebracht in Auschwitz.

KLARENDALSEWEG APELDOORNSESTR APELDOORNSEWEG SONSBEEKWEG JANSSINGEL APELDOORNSEWEG STEENSTRAAT DALWEG HOMMELSESTRAAT CATTEPOELSEWEG HOMMELSEWEG THOMAS A KEMPISLAAN STATION VELPERPOORT RUIMZICHT HAZEGRIETJE BRAAMBERG RUIMZICHT VILLA HESELBERGH GELE GIEZENBERG MILITAIR HOSPITAAL BEGRAAF PLAATS LANDGOED SONSBEEK RONDE WEIDE HERTENKAMP LANDGOED KLARENBEEK BERKEN HEUVEL JACOBI BERG Heselbergherweg Passavantlaan Sint Peterlaan Staringstraat Van Slichtenhorststraat Sint Marten Schrassertstraat Van Hasseltstraat Nijhoffstraat Bouwmeesterstraat Marten van Rossumstraat Sint Nicolaïlaan Naëll Tynegieterstraat Sickeszlaan Pontanuslaan Lorentzlaan Lovinklaan Sint Antonielaan Sonsbeeksingel Jacob Cremerstraat De Wiltstraat Verhuellstr Sloetstraat Graaf Lodewijkstraat Goeman Borgesiusplein Graaf Ottoplein Staring Plein Van Dortmondt straat Richard Kolfschoten laan Anna straat Leoninus straat Van Spaen straat