×

Eliaser Bachrach

Arnhem, 7 februari 1909 – Auschwitz, 31 januari 1943

Van Spaenstraat 2

Vader, moeder, zoon en dochter

Op dit adres hebben Eliaser Bachrach, Sophia Bachrach-Cohen en hun kinderen Nathan (Nico genoemd) en Martha gewoond

Eliaser en Sophia

Eliaser Bachrach is geboren in 1909 in Arnhem. Hij wordt ook wel Leizer genoemd en was een zoon van Nathan Bachrach (1878) en Rachel Schoonhoed (1884). Hij krijgt in 1916 een zus met de naam Aaltje. Zijn vader is koopman.

Zijn vrouw Sophia Cohen is een dochter van Simon Cohen (1877) en Mietje Nihom (1882) en komt uit Doesburg. Zij is de tweede uit een gezin van zes kinderen.

Op 19 november 1930 trouwen Eliaser en Sophia Cohen. Eliaser is dan 21 jaar oud en is slager. Getuigen bij hun huwelijk waren Philip Dormits (een oom van Eliaser) en Izak Cohen, een broer van Sophia.

Eliaser en Sophia krijgen twee kinderen, zoon Nathan in 1931 en dochter Martha in 1933.

Tiel

Er is weinig bekend over het echtpaar. We weten dat ze in Tiel hebben gewoond, op de Kleibergsestraat 1. Op de website ‘Wandelen door Joods Tiel’ staat het volgende. “Van dit pand, waarvan de gevel de laatste tientallen jaren nauwelijks is gewijzigd, was voor de oorlog kort Eliazer Bachrach met zijn vrouw Sophie Cohen gevestigd. Zij woonden slechts kort in Tiel; in 1938 kwamen zij uit en gingen zij weer terug naar Arnhem. Het pand was eigendom van slager Manassen, die er langer voor de oorlog zijn slagerij had, en die na de oorlog, toen zijn woning met winkel in de Kerkstraat verwoest was, tijdelijk in dit pand een winkel opende”. Slager Manassen was vermoedelijk de zwager van Eliaser. Een zus van Sophia is namelijk getrouwd met een Manassen.

AUSCHWITZ

Sophia en de beide kinderen zijn op 12 oktober 1942 in Auschwitz vermoord. Eliaser op 31 januari 1943 in Auschwitz. Ook de zus van Eliaser Aaltje komt om in Auschwitz, evenals zijn moeder. Vader Nathan overlijdt in 1942 in Arnhem. Sophia’s ouders worden vermoord evenals vier broers. Twee zussen overleven de holocaust.

KLARENDALSEWEG APELDOORNSESTR APELDOORNSEWEG SONSBEEKWEG JANSSINGEL APELDOORNSEWEG STEENSTRAAT DALWEG HOMMELSESTRAAT CATTEPOELSEWEG HOMMELSEWEG THOMAS A KEMPISLAAN STATION VELPERPOORT RUIMZICHT HAZEGRIETJE BRAAMBERG RUIMZICHT VILLA HESELBERGH GELE GIEZENBERG MILITAIR HOSPITAAL BEGRAAF PLAATS LANDGOED SONSBEEK RONDE WEIDE HERTENKAMP LANDGOED KLARENBEEK BERKEN HEUVEL JACOBI BERG Heselbergherweg Passavantlaan Sint Peterlaan Staringstraat Van Slichtenhorststraat Sint Marten Schrassertstraat Van Hasseltstraat Nijhoffstraat Bouwmeesterstraat Marten van Rossumstraat Sint Nicolaïlaan Naëll Tynegieterstraat Sickeszlaan Pontanuslaan Lorentzlaan Lovinklaan Sint Antonielaan Sonsbeeksingel Jacob Cremerstraat De Wiltstraat Verhuellstr Sloetstraat Graaf Lodewijkstraat Goeman Borgesiusplein Graaf Ottoplein Staring Plein Van Dortmondt straat Richard Kolfschoten laan Anna straat Leoninus straat Van Spaen straat