×

Rebecca Marcus

Arnhem, 30 november 1915 – Sobibor, 26 maart 1943

Leoninusstraat 41

Weduwe en dochter

Dora Marcus -Eijsman is een telg uit de Arnhemse familie Eijsman waarvan er een aantal in Sint Marten woonden. Op 14 augustus 1927 werd ze weduwe van Michiel Andries Marcus, met wie ze in 1915 was getrouwd. Het stel had een dochter, Rebecca Marcus, roepnaam Bep. Bep was naaister. Dora Marcus - Eijsman en dochter Rebecca zijn in 1943 in Sobibor omgebracht.

Verloofd

Bep Marcus Foto van Bep via de familie Bronkhorst

Bep was ten tijde van de oorlog verloofd met Rijk Bronkhorst, zijn familie woonde op de Hommelseweg 343. De nicht van Rijk, Yvonne van Hensbergen-Herbst reageerde in mei 2022 op een oproep van de redactie van het Joods Monument Arnhem in de Arnhemse Koerier. Hierin verzocht de redactie om herinneringen aan de 1500 vermoorde Joodse Arnhemmers op te sturen. Mevrouw Van Hensbergen - Herbst reageerde hierop.

'Ik ga naar Bep'

De in 1942 geboren mevrouw Van Hensbergen- Herbst: “ Zij [Bep-red] is met haar moeder weggevoerd en er is nooit meer iets terug gehoord.” “Ik ben geboren in 1942, weet niet zoveel, maar heb wel een foto van haar achter mijn kinderwagen en een foto met mijn oom. Mijn oom was vertegenwoordiger bij van Houten Cacao en niet in Arnhem op dat moment.” Mevrouw Van Hensbergens moeder was erg op Bep gesteld en vertelde dat ze nog een tijdje pakketjes heeft verstuurd, ”die dus niet zijn aangekomen. Ik weet wel dat er op haar naam een bankboekje was, waarop ze voor hun uitzet op spaarden.” Oom Rijk is in 1952 getrouwd en kinderloos gebleven. Bep was nog in zijn gedachten, een paar uur voor zijn sterven zei hij ”Ik ga naar Bep.” Rijk is 88 jaar geworden.

Met dank aan Peter Jetten, Joods Monument Arnhem

KLARENDALSEWEG APELDOORNSESTR APELDOORNSEWEG SONSBEEKWEG JANSSINGEL APELDOORNSEWEG STEENSTRAAT DALWEG HOMMELSESTRAAT CATTEPOELSEWEG HOMMELSEWEG THOMAS A KEMPISLAAN STATION VELPERPOORT RUIMZICHT HAZEGRIETJE BRAAMBERG RUIMZICHT VILLA HESELBERGH GELE GIEZENBERG MILITAIR HOSPITAAL BEGRAAF PLAATS LANDGOED SONSBEEK RONDE WEIDE HERTENKAMP LANDGOED KLARENBEEK BERKEN HEUVEL JACOBI BERG Heselbergherweg Passavantlaan Sint Peterlaan Staringstraat Van Slichtenhorststraat Sint Marten Schrassertstraat Van Hasseltstraat Nijhoffstraat Bouwmeesterstraat Marten van Rossumstraat Sint Nicolaïlaan Naëll Tynegieterstraat Sickeszlaan Pontanuslaan Lorentzlaan Lovinklaan Sint Antonielaan Sonsbeeksingel Jacob Cremerstraat De Wiltstraat Verhuellstr Sloetstraat Graaf Lodewijkstraat Goeman Borgesiusplein Graaf Ottoplein Staring Plein Van Dortmondt straat Richard Kolfschoten laan Anna straat Leoninus straat Van Spaen straat