×

Albert Schiff

Bad Homburg vor der Höhe, 8 juni 1884 – Onbekend, 17 juli 1943

Hommelseweg 55

Verraden

Door Jel Engelen September 2022

Albert Schiff is geboren in Bad Homburg von der Höhe op 8 juni 1884. Over zijn leven is bijna niets bekend. Op zijn Amsterdamse persoonskaart staat dat hij directeur is.

Verder is er een advertentie in het Joodsche Weekblad van 6 juni 1941 waarin staat dat mevrouw H. Schiff, wonende op de Minervalaan 39 op zoek is naar een ‘flink Israëlitisch meisje, in een klein liberaal gezin, bestaande uit drie personen”. Daardoor weten we dat hij met twee andere personen op dit adres heeft gewoond. Het gaat om Henni Schiff-Etttinghausen (waarvan we weten dat ze gehuwd was met David Schiff, geboren 5 april in Ober Erlenboch en van hem gescheiden is op 26 augustus 1934 en om haar zoon Arnold Hans Schiff, geboren 1907. De onderlinge relatie tussen Albert en Henni staat nergens aangegeven.

Joods Monument

Over zijn leven is uit een citaat op het Joods Monument het volgende bekend: “De heer Schiff heeft, tijdens een inval van de politie op 14 juli 1943 op de Hommelseweg 55 te Arnhem, kans gezien cyaankali te slikken. De heer Schiff is heel lang op zijn huisadres, Minervalaan 39, Amsterdam blijven wonen. Het is niet duidelijk wanneer hij in Ede terecht is gekomen op een adres waar vaker mensen werden ondergebracht. De vrouw des huizes op dit adres heeft de heer Schiff verraden. Slechts zeven dagen na zijn aankomst in Arnhem op 14 juli 1943 viel de politie binnen. Uit de documenten in het Centraal Archief in Den Haag blijkt dat men opzoek was naar een man. Op het beoogde nieuwe Arnhemse adres in de Emmastraat wilde men de heer Schiff geen onderdak bieden. Mijn grootvader R.F. Daems, die al drie andere vrienden onderdak bood, heeft hem in huis genomen. Uit de documenten bij het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging blijkt verder dat het verraad vanuit zijn vorige woonadres in Ede was gepleegd omdat men geld rook en wilde zien.”

Duidelijk is dat Albert via een aantal onderduikadressen op de Hommelseweg 55 is terecht gekomen. Daar werden meer mensen opgevangen. O.a. is bekend dat bij het echtpaar Daems-Zoestbergen ook hun vrienden de heer en mevrouw Heertje ondergedoken hebben gezeten evenals Sara Witteboon-de Gorter.

KLARENDALSEWEG APELDOORNSESTR APELDOORNSEWEG SONSBEEKWEG JANSSINGEL APELDOORNSEWEG STEENSTRAAT DALWEG HOMMELSESTRAAT CATTEPOELSEWEG HOMMELSEWEG THOMAS A KEMPISLAAN STATION VELPERPOORT RUIMZICHT HAZEGRIETJE BRAAMBERG RUIMZICHT VILLA HESELBERGH GELE GIEZENBERG MILITAIR HOSPITAAL BEGRAAF PLAATS LANDGOED SONSBEEK RONDE WEIDE HERTENKAMP LANDGOED KLARENBEEK BERKEN HEUVEL JACOBI BERG Heselbergherweg Passavantlaan Sint Peterlaan Staringstraat Van Slichtenhorststraat Sint Marten Schrassertstraat Van Hasseltstraat Nijhoffstraat Bouwmeesterstraat Marten van Rossumstraat Sint Nicolaïlaan Naëll Tynegieterstraat Sickeszlaan Pontanuslaan Lorentzlaan Lovinklaan Sint Antonielaan Sonsbeeksingel Jacob Cremerstraat De Wiltstraat Verhuellstr Sloetstraat Graaf Lodewijkstraat Goeman Borgesiusplein Graaf Ottoplein Staring Plein Van Dortmondt straat Richard Kolfschoten laan Anna straat Leoninus straat Van Spaen straat