een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

nieuws

Het binnenplein tussen de Marten van Rossemstraat, Schassertsraat en Van Hasseltstraat

foto: Rolf Holwerda

11 december 2020 | Bewoners - Openbare ruimte

“Een aantrekkelijk binnenplein verhoogt het wooncomfort”

Door Elsebeth Hoeven

Zo’n twee jaar woont Rolf Holwerda op de Marten van Rossemstraat. Met zijn driejarig zoontje Roman loopt hij graag door de buurt. “Een gezellige wijk met een leuke sfeer”, is zijn ervaring. Maar er is wel een doorn in het oog, vertelt hij. En dat is het binnenplein waar hij en zijn buren op uitkijken.

Op initiatief van de bewoners heeft woningbouwvereniging Portaal in 2009 met steun van de gemeente het plein grondig opgeknapt. Er kwam nieuwe bestrating, muurschilderingen, een speeltoestel en een pergola. Maar inmiddels is het meer een kattenbak en een hondenuitlaatplaats en dus een onaantrekkelijke plek voor de bewoners rondom het plein. Eigenlijk kwam er na de opknapbeurt van alle betrokken partijen – bewoners, Portaal en gemeente – weinig actie om het binnenpleintje ook aantrekkelijk te houden, constateert Rolf. “Niemand voelde zich verantwoordelijk en dus gebeurde er niets.”

 

Samen optrekken

Rolf bleek niet de enige te zijn die graag weer een aantrekkelijk plein wil. Ook andere bewoners uit zijn blok denken dat het allemaal een stuk leuker en schoner kan. Ze trokken in juli aan de bel bij Portaal en de gemeente. Opbouwwerker Karin Veldkamp ging met de bewoners om de tafel zitten om te horen wat de wensen zijn. “Toen bleek al snel dat een aantal ideeën niet realistisch waren”, vertelt Rolf. “Portaal en de gemeente hebben nu niet de middelen om dit plein een nieuwe opknapbeurt te geven.” Namens de afdeling openbaar groen en wijkonderhoud van de gemeente kwamen ook Vivienne van Santen en Marcel van Heumen kijken. En is in de afgelopen drie maanden het plein met een aantal eenvoudige ingrepen al wat verbeterd. De struiken zijn flink teruggesnoeid, het bankje heeft een centrale plek op het plein gekregen en ook de stinkende prullenbak waar mensen de hondenpoep in achter lieten, staat nu – in het zicht- dicht bij de bank. “Daarmee zie je meteen dat er minder hondenpoep blijft liggen”, vertelt Rolf.

Bewonersbijeenkomst

Het begin naar een aantrekkelijker plein is er. Samen met andere bewoners uit zijn blok heeft Rolf drie plannen gemaakt om het plein verder te verbeteren. Deze ideeën willen ze in januari voorleggen aan alle bewoners rondom het plein tijdens een bewonersbijeenkomst in de Nieuwe Hommel. “De eenvoudigste optie is een onderhoudsvrij plein met prikkelstruiken. Een middenweg is om bijvoorbeeld samen met de Groene Vos zelf mee te denken over alternatieve beplanting. En de derde optie is een tuin zoals de Boerderijtuin die bewoners zelf gaan aanpakken en onderhouden.” Al denkt hij dat de laatste optie is waarschijnlijk lastig te realiseren is. “Er is veel verloop bij de woningen rondom het plein dus het is de vraag of hier genoeg draagvlak voor is.” Hij hoopt op een inspirerende bijeenkomst waarbij ook een hovenier of architect wil aansluiten en meedenken. Zodat ze ondanks de beperkte middelen er samen iets leuks van kunnen maken.

“De elementen zijn er om er weer een aantrekkelijk plein van te maken. ‘t Zou leuk zijn als de bewoners rond het plein daar in de zomer fijn kunnen zitten, bijvoorbeeld met een picknick- of spelletjestafel. Dat is een pluspunt voor je wooncomfort”, aldus Rolf.