een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

nieuws

19 november 2020 | duurzaam

Genomineerden Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2020 bekend

Door redactie

Op 27 november wordt de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs uitgereikt. Deze prijs – vernoemd naar de in 2017 overleden Sint Martenaar en ‘duurzaamheidsgoeroe’ Dirk Zeldenrust – gaat naar het beste duurzame initiatief van Arnhem in het afgelopen jaar. Dit jaar wordt de prijs voor de derde keer uitgereikt.

Drie genomineerden

Er zijn drie genomineerden die meedingen naar de prijs. Uit de wijk is dat het voedselbos van Kweekland. De andere twee genomineerden zijn De Stadskok met buurttuinen en moestuinen op scholen en De Energiebank, een initiatief om minima te ondersteunen bij energiebesparing.

De uitreiking begint om 16.00 uur in de raadszaal van het Arnhemse stadhuis. Vanwege de coronamaatregelen kunnen slechts dertig genodigden de bijeenkomst bijwonen. Daarnaast is de uitreiking ook op een groot scherm in de stadhuishal te volgen voor maximaal dertig personen. En als je er niet bij kan zijn: ook via een livestream kun je de ceremonie volgen. Tijdens de bijeenkomst vertellen de drie genomineerden over hun project. Verder doet de winnaar van de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2019, Stichting RecaP, verslag van de besteding van de prijs.

Jury

Een onafhankelijke jury heeft de drie nominaties uit zestien inzendingen geselecteerd. De jury bestaat uit Margreet van Gastel  (voorzitter, oud-wethouder duurzaamheid gemeente Arnhem), Frank Croes (programmamanager Circulaire Economie HAN en adviseur duurzame transitie) en Petra Souwerbren (directeur Natuur en Milieu Gelderland).

Geldprijs

De winnaar ontvangt een cheque van  €5000,-  die hij moet aanwenden om het ingediende plan of initiatief daadwerkelijk te realiseren of verder uit te bouwen. Het Fonds van Dirk stelt de geldprijs ter beschikking. Personen, organisaties en bedrijven die het gedachtegoed van Dirk en/of duurzame projecten en initiatieven een warm hart toedragen hebben het fonds gevuld.

Een duurzame wereld kan niet wachten

Dirk Zeldenrust, in 2017 op 62-jarige leeftijd overleden, was naast Sint Martenaar een Arnhemse wereldverbeteraar bij uitstek. Om Dirk’s gedachtegoed en dadendrang in ere te houden heeft een aantal getrouwen rond Dirk, de Club van Dirk, het initiatief genomen de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs in het leven te roepen met als doel duurzame activiteiten en projecten in Arnhem te stimuleren. Een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon of organisatie die  – net als Dirk – onderkent dat een duurzame wereld niet kan wachten.

Meer informatie over de zestien inzendingen en de drie genomineerden vind je op: http://degroenevos.nl/genomineerden-dirk-zeldenrust-duurzaamheidsprijs-2019/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *