een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

wijk in zicht

Henry bij de opgeknapte betjak

foto: Armeno Alberts

10 september 2020 | Bewoners - vrije tijd

Henry’s handenwerk

Door Elsebeth Hoeven

In het dagelijkse leven werkt hij als zelfstandig diabetes verpleegkundige bij een huisartsenpraktijk, maar in zijn vrije tijd gaat Henry Gerritsen los met hout en metaal. Zo hakt het op het terrein van een vriend “rare beesten” uit boomstammen. Voor hem een vorm van ‘mindfullness’, vertelt hij. “Mijn volledige concentratie is dan gericht op dat ene stuk hout: wat gaat hier uit komen?” Het grove werk doet hij elders, de kelder van zijn huis op de Nijhoffstraat is voor het fijne werk en de afwerking. “Bij dat hakken komt zoveel stof en zaagsel vrij, dat wil ik niet in huis.”

Lassen op werkplaats de Helling

Creatieve ideeën borrelen er genoeg bij hem, vertelt hij. Toen hij een aantal jaar geleden anderhalf meter grote insecten van metaal wilde maken, kwam hij bij Arnhemse werkplaats De Helling terecht om hier een lascursus te volgen. “Ik wilde leren hoe ik deze insecten hufterproof en veilig voor kinderen kon maken.” In deze werkplaats op de Rozenstraat gaan hobbyisten, kunstenaars en vakmensen met hun projecten aan de slag, binnen de ‘vrije inloop’ of bij een van de vele workshops en cursussen die je hier kunt volgen. Bijvoorbeeld in de hout of metaalwerkplaats. Sinds Henry de lascursus volgde, is hij hier regelmatig in de metaalwerkplaats te vinden.

Ome Joop’s Tour

De Helling helpt ook regelmatig Arnhemse organisaties met vrijwilligersprojecten. Hiervoor kunnen leden van de werkplaats zich opgeven. Zo kwam het verzoek van de stichting Ome Joop om twee betjaks uit Indonesië op te knappen. Deze fietsen met zitplaatsen voorop, gaan volgend jaar mee met de tour. En daar is Henry nu al een aantal maanden mee bezig, ietwat langer dan gepland vanwege de corona-sluiting. De betjaks kwamen totaal verroest en versleten uit Azië. Geen punt volgens Henry. “Lekker schuren, verven en met de handen bezig zijn: de tijd vliegt. Voor je het weet roept er iemand ‘pauze!’. Dan denk ik ‘man, nu al?’. Ik heb nog maar net geluncht.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.