een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

nieuws

foto van Stichting Sinterklaasintocht Arnhem

11 november 2020 | kinderen

Hij komt! Maar waar gaat Sint naartoe?

Door Elsebeth Hoeven

Ook dit jaar komt Sinterklaas met de boot aan in Arnhem. Maar alles gaat dit jaar nou eenmaal anders dan anders dus ook de intocht van de Sint en de pieten. Zo zal de goedheiligman niet overdag aankomen maar ’s nachts. Wanneer dat is, blijft geheim. Wel zeker is dat het zeer binnenkort is, want het verslag daarvan is aanstaande zaterdag 14 november in een heuse speelfilm te zien. Wijkbewoner Harro de Jong is een van de bestuursleden van Stichting Sinterklaasintocht Arnhem en nauw betrokken bij het ontvangen van de goedheiligman en de pietermannen.

Een coronaproof ontvangst

Harro vertelt met welke vraag het bestuur van Stichting Sinterklaasintocht Arnhem afgelopen zomer bij elkaar zat. Hoe konden ze dit jaar de belangrijke bezoekers uit Spanje veilig ontvangen? We moeten nu immers op anderhalve meter afstand blijven van elkaar. Harro: “We dachten: een traditionele intocht gaat het dit jaar niet worden. Met tienduizend mensen aan de kade de Sint ontvangen, dat zou niet kunnen.” Dus bedacht het bestuur een ander plan. Zo kan Sint Nicolaas beter in het geheim aankomen, wanneer bijna niemand het ziet. “In de nacht is de ontvangst nog wel te doen”, vertelt Harro, “want dan zijn de Sint en de pieten toch al erg actief.” En ‘s nachts kan Sint Nicolaas rustig – zonder handjes te schudden- zijn verblijfplaats in Arnhem vinden. Omdat alle kinderen om die tijd op één oor liggen, besloot het bestuur de komst van Sint naar Arnhem vast te leggen in een speelfilm. “Zo kunnen de kinderen er toch nog van genieten.”

Gemeente Arnhem en Binnenstad Arnhem –  de hoofdsponsoren van dit festijn – vonden het ook een goed idee om het dit jaar zo op te lossen. En de filmmakers van het Arnhemse ArtEffects wilden het allemaal wel op film zetten. Inmiddels zijn de voorbereidingen vergevorderd. “In korte tijd is er enorm veel werk verzet”, aldus Harro.

Aankomst

Aankomende zaterdagmiddag is om 14 uur op SintArnhem te zien hoe Sint en de pieten in Arnhem aankomen. Helaas wel in een nagenoeg lege stad. Gelukkig krijgen Sint Nicolaas hulp van bekende Arnhemmers zoals burgemeester Marcouch. “Het is een echt Arnhems verhaal”, vertelt Harro. ”De tocht zal ook dit jaar langs karakteristieke plekken gaan. De bekende gebouwen zijn ‘s nachts prachtig verlicht: op film is dat mooi om te zien. Je ziet echt de magie van het Sinterklaasfeest.”

Verkenpiet is al in de stad gesignaleerd. Hij zal ervoor zorgen dat de Sint zijn slaapvertrek kan vinden. En dat kun je zeker aan Verkenpiet overlaten, denkt Harro. Al zitten pieten nou eenmaal wel vol met streken, dus helemaal zeker weten doet Harro het niet.

Thuis op de bank

Hoe het allemaal gaat dit jaar, kun je zaterdag 14 november thuis op de bank bekijken. De film duurt ongeveer een half uur. De film wordt vanaf 14 uur vertoond op de website en via Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *