een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

wijk in zicht

Eleonore Dormits met broer Herman en moeder Erna

fotocredits: www.joodsmonument.nl

11 juni 2021 | buurtmonument - geschiedenis

Monument Om niet te vergeten

Door Elsebeth Hoeven

Gisteravond kwamen een aantal buurtbewoners online bij elkaar om de bevindingen en tips te delen bij de zoektocht naar de levensverhalen van de in de Tweede Wereldoorlog omgebrachte Joodse buurtbewoners. Het horen en delen van die verhalen blijkt keer op keer indrukwekkend.

Zo brachten Jel en Bert de geschiedenis boven water van de familie Dormits op de Apeldoornseweg. Ze begonnen hun zoektocht bij de negenjarige Eleonore. Ze was telg uit een familie van vleeshandelaars, waaronder de slagerij van haar vader en oom Wolf en Meijer op de Hommelstraat: de Hollandse Vleeshal. De vleeshandel was voor de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel in Joodse handen. Zo bleek het adres waar Rob verder onderzoek naar doet – tegenwoordig De Groene Vos –  de slagerij van de Joodse familie Schloss. Kaya vond meer informatie over twintigjarige Benjamin Eijsman, die in de oorlog nog maar kort op de Van Hasseltstraat woonde. Met het uitspinnen van al deze geschiedenissen komen we elke keer een stukje dichter bij het leven van onze buurtgenoten van voor de oorlog en geven we deze mensen een gezicht. Al deze verhalen zijn vanaf september te zien en te lezen in het digitale buurtmonument Om niet te vergeten.

Introductie workshop

Volgende week donderdag geeft Elsebeth Hoeven weer een online introductieworkshop voor mensen die willen aanhaken bij dit project. In die workshop hoor je meer over dit project en krijg je een handleiding om de paden te vinden waar je informatie over de mensen van toen kan vinden.

Na deze introductie kun je aansluiten bij de al begonnen groep om tips en verhalen te delen, de volgende bijeenkomst daarvan is over een maand in juli in de Nieuwe Hommel. Die datum volgt nog.

Doe je mee met dit project? Meld je dan aan via redactie@sintmartensonsbeek.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.