een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

nieuws

foto: Jan Eikelboom

30 juni 2021 | Openbare ruimte - Sonsbeekpark

Omwonenden zijn overlast uit Sonsbeekpark beu

Door Elsebeth Hoeven

Racende scooters, luide muziek schallend uit meegenomen boxen, jongeren die zich volgieten met alcohol en lachgasballonnetjes inhaleren. Park Sonsbeek lijkt een permanent festivalterrein. Tot groot ongenoegen van de omwonenden die regelmatig ’s nachts de politie bellen in verband met de overlast. Buurtgenoten zijn het zat en sturen de gemeente een brandbrief.

Jan Eikelboom woont tegenover het park en is er klaar mee. “Sinds Koningsdag is bij ons de maat vol”, vertelt hij. Samen met buren van de Apeldoornseweg, Sonsbeekweg en Sint Peterlaan trekt hij aan de bel.  “De onrust, de hoeveelheid afval, de scooters: het neemt allemaal toe. Daar hebben we last van.” Al acht jaar woont hij met veel plezier op de Apeldoornseweg. Natuurlijk was er wel eens overlast als er in het park iets was georganiseerd. “Maar dat was behapbaar en hoort erbij als je dicht bij het park woont.”

Corona en het mooie weer heeft het afgelopen jaar iets in gang gezet wat veel te ver gaat. “’s Avonds komen hier scooterjongeren drinken. Dat heeft ook aanzuigende werking op anderen. De groep wordt steeds groter. En ondertussen wordt er niet gehandhaafd”, constateert hij. Bellen naar de politie levert begrip maar helaas weinig respons op. Want vertelt hij: ”Ze lopen tegen van alles op. Je hoort ‘We hebben geen auto’, ‘Het heeft geen prioriteit’, ‘We richten ons op de-escaleren’ en ‘Ga zelf vragen om rustig aan te doen’. Dat hebben buren wel eens geprobeerd. Soms krijg je een grote bek terug, al zijn er ook jongeren die wel luisteren, maar binnen tien minuten zijn ze het alweer vergeten.” En ‘s ochtends ligt het park bezaaid met troep. “Om te treuren”. Zonde van zo’n mooi park, stelt Jan.

Brandbrief

Namens de buren heeft hij gemaild en gebeld met politie, burgemeester, wethouders en wijkmanager. De gemeente erkent het probleem maar wie er verantwoordelijkheid gaat nemen, is vooralsnog onduidelijk, vertelt Jan. En ondertussen duurt de overlast voort. Met een brandbrief met bijgevoegde handtekeningenactie hopen Jan en zijn buren de problematiek op dusdanige wijze onder de aandacht te brengen dat er op korte termijn wat gaat veranderen. De brief is gericht aan college en gemeenteraad. Hierin staan de problemen op een rijtje. Dat zijn verkeersonveiligheid door de toename van scooters en parkeerdruk bij de ingang van het park. Dan de geluidsoverlast: muziek uit meegenomen grote speakers op het veld naast de witte villa verstoort de nachtrust van omwonenden. Een andere punt is de toegenomen hoeveelheid zwerfvuil als plastic, (gebroken) glas, resten eten wat ook hinderlijk is voor de andere gebruikers van het park. En als laatste stellen omwonenden dat ze weinig merken van handhaving, al geeft de politie wel aan dat ze aanwezig zijn met boa’s en politie in burger. Toch horen ze scooters door het park racen terwijl hier gemotoriseerd verkeer verboden is.

Het verzoek is een integrale oplossing nog voor de zomer begint. Opdat het niet alleen voor parkbezoekers maar ook voor de omwonenden een mooie zomer gaat worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *