een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

nieuws

foto: redactie

29 maart 2021 | Bewoners - diftar

Sint Marten verdeeld over Diftar

Door Adriaan Slooff

Bij het afvalreferendum op 17 maart jongstleden stemde vooral Arnhem-Noord voor het nieuwe Diftar-systeem, waarbij de inwoners dus €0,80 cent per restafvalzak betalen en de containers met een kleinere inworp alleen met een persoonsgebonden pasje geopend kunnen worden. Bij minder restafval valt de jaarlijkse afvalstoffenheffing lager uit.

In Arnhem-Zuid en ook in Presikhaaf alsmede in delen van Klarendal stemde men eerder tegen. Sint Marten stemde verdeeld.
Uiteindelijk stemden 15 van de 24 stadswijken weliswaar voor Diftar, maar een meerderheid van de Arnhemmers stemde met 53,4% niettemin tegen. De opkomst was 62,6%.

Ook in Sint Marten was de stemming onder de bewoners dus verdeeld. In stembureau nr. 18, in de Jan Ligthartschool (Van Slichtenhorststraat), stemde 53,3% voor en 46,0% tegen Diftar, maar in stembureau nr. 19, in wijkgebouw De Nieuwe Hommel (De Wiltstraat), stemde 51,7% juist tegen en 47,7% voor. Het westelijk deel van Sint Marten stemde dus anders dan het oostelijk deel. Een en ander blijkt uit een analyse van de gemeente Arnhem naar het stemgedrag per wijk.
Van de politieke partijen zijn VVD, SP, PVV, Arnhem Centraal en de Arnhemse Ouderen Partij tegen Diftar. Het nieuwe afvalsysteem werkt volgens deze partijen het dumpen van illegaal afval in de hand, hetgeen tot meer troep zou leiden rondom de straatcontainers en dus  tot meer opruimingskosten.

In Sint Marten was er evenzo geen overtuigende meerderheid voor het Diftar-systeem, ondanks de talloze duurzaamheidsprojecten, de Dirk Zeldenrustprijs en winkel De Groene Vos. Volgens een van de bewoners geeft het afvalreferendum niet alleen een aardig inzicht in hoeverre acties voor duurzaamheid representatief zijn voor de inwoners van de wijk, maar ook of een meerderheid in de gemeenteraad een meerderheid van de inwoners vertegenwoordigt.

Wanneer de straatcontainers weer van het slot gaan met een grotere inworp is nog niet bekend. De ombouw ervan zal waarschijnlijk enkele maanden duren.

Een reactie op "Sint Marten verdeeld over Diftar"

  1. Ipe van der Deen schreef:

    Wat me verbaast in dit artikel over St. Marten alleen gekeken is naar twee stembureaus in St. Marten, terwijl we wonen in de wijk St.Marten-Sonsbeekkwartier. Ik mis het stembureau aan de Apeldoornseweg.
    In de hele wijk Sint Marten-Sonsbeek (in de genoemde drie stembureaus) wilde 53,7% van de wijkbewoners Diftar handhaven en 46,3% niet.
    Ik ben en blijf benieuwd op welke van de 3 vragen: 1. afschaffing Diftar; 2. opening van de containers en 3 herstel van de inwerpopening naar 60 liter men nu JA heeft geantwoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.