een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

opinie

22 oktober 2020 | afval - diftar

Referendum over afvalbeleid van gemeente Arnhem

Door Adriaan Slooff

Alle Arnhemmers kunnen volgend voorjaar in een referendum stemmen over het huidige afvalbeleid van de gemeente Arnhem, dat sinds 1 juli j.l. in de stad geldt. Gestemd kan worden over het voorstel: Stoppen met het betalen per restafvalzak, de ondergrondse vuilcontainers weer van het slot halen en de inworp ervan weer vergroten naar 60 liter. Het lokale referendum wordt waarschijnlijk tegelijk met de Tweede Kamerverkiezingen gehouden op 17 maart 2021. Om het referendum in Arnhem te kunnen organiseren zijn er binnen 6 weken minimaal 3000 geldige steunbetuigingen nodig.

Wijkbewoners kunnen tot 23 november a.s. de wens voor een referendum hierover ondersteunen door hun handtekening te zetten. Dat kan digitaal via de website van de gemeente Arnhem door in te loggen met je DigiD-code of door je handtekening aan de balie op het stadhuis te zetten. Voor het laatste is geen afspraak nodig, wel een geldig legitimatiebewijs. Het stadhuis is op werkdagen vanaf 9 uur open. Mocht het inloggen niet lukken: verkiezingen@arnhem.nl of telefonisch: 0800-1809.

Diftar

Het nieuwe afvalbeleid is sinds juli gebaseerd op het zogeheten diftar-systeem, dat staat voor ‘gedifferentieerde tarieven’, en wordt ook wel ‘container management’ genoemd. In plaats van collectief, betalen we nu individueel voor het restafval. Er wordt per huishouden geregistreerd hoe vaak je afval in de straatcontainer gooit. Per zak restafval betaal je € 0,80. Minder restafval betekent jaarlijks echter een lagere eindrekening.

Sinds 1 juli is het illegale afval rondom veel straatcontainers fors toegenomen. Nu de inworp verkleind is tot 30 liter en er per zak restafval 80 cent betaald moet worden, zie je dat er weer veel afval naast de container wordt geplaatst. Het afvalbedrijf Suez maakt hierdoor overuren om de boel op te ruimen. En met de inzet van extra boa’s (handhavers), maakt de gemeente ook extra kosten. Ook wordt er nu meer restafval gegooid in de gratis containers voor plastic afval. Het weer scheiden en reinigen ervan kost ook extra geld.

Tegenstanders van diftar menen, dat als de supermarkten en grote concerns minder verpakkingen produceren, burgers ook minder restafval en plastic afval hebben. Scheiden van afval is goed, maar niet als de totale hoeveelheid afval hetzelfde blijft. Bovendien leidt diftar in Arnhem tot het dumpen van meer illegaal afval (in Enschede jaarlijks zelfs 660.000 kilo!).
Gemeenten met het diftar-afvalsysteem zien we voornamelijk in Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is dit, omdat deze gemeenten de afvalinzameling uitbesteden aan middelgrote afvalbedrijven, die je in de rest van Nederland nauwelijks vindt. Deze middelgrote bedrijven hanteren hogere tarieven voor de gemeenten en daarom is het ook voor Arnhem aantrekkelijk om zo min mogelijk afval aan te bieden.

Of hiervoor onder de bewoners voldoende draagvlak is, kan het referendum uitwijzen. Door vóór 23 november a.s. het verzoek tot een referendum erover te ondersteunen, kan iedereen volgend voorjaar over het gemeentelijk afvalbeleid stemmen.

Een reactie op "Referendum over afvalbeleid van gemeente Arnhem"

  1. Ipe van der Deen schreef:

    Alle gemeenten moeten toe naar minder restafval. Daar zijn vanuit het rijk doelstellingen voor vastgesteld. Gemeenten kiezen voor verschillende oplossingen om dat te bereiken. In Arnhem begon de discussie over invoering van Diftar zo’n 20 jaar geleden en is nu besloten om dat in te voeren. Voordeel van Diftar is dat je betaalt voor wat je vervuilt met je restafval. Daar waar je tot nu toe ook betaalde voor het restafval van anderen betaal je met Diftar voor je eigen restafval en loont het scheiden daarvan.
    Voordat er Diftar was en containers met kleinere opening stond op veel plaatsen ook al met grote regelmaat van alles en nog wat naast de containers. Het bijzondere is dat de discussie nu niet gaat over de aso’s die hun spullen naast de container zetten (matrassen, kasten, PC’s etc.) maar over het systeem. Dat is natuurlijk wel zo gemakkelijk, want dan hoeven we over onze afval- en wegwerpmaatschappij niet met elkaar in gesprek.
    Het referendum gaat volgens mij net over het gemeentelijk afvalbeleid, maar alleen over de containers. Ik ben dan ook heel benieuwd welke vraag we uiteindelijk krijgen voorgelegd en hoe manipulatief vervolgens de campagne wordt.
    Het staat buiten kijf dat als er minder verpakkingsmateriaal wordt geproduceerd er minder bij iedereen thuis komt. MAAR dat is ook al zo als we minder gaan kopen. Toch?
    Voor hen die het CPB rapport en de conclusies zelf willen lezen, dat kun je vinden op https://www.cpb.nl/diftar-nederland-verschillen-tussen-oost-en-west.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *