een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

wijk in zicht

Sascha Feenstra met haar witte prinsen

foto: Budi Tjondroadiningrat

5 januari 2021 | Bewoners - wijkkrant

Samenlopen van omstandigheden en in het park met ‘witte prinsen’

Door Froukje Witteveen

De Zwitserse witte herdershonden van Sascha Feenstra – Spierings zijn niet alleen haar huisdieren, maar assisteren haar ook als therapiehonden bij haar werk als structuurcoach. Een bijzonder gesprek over samenlopen van omstandigheden en samenlopen met de twee witte prinsen Theun en Joost.

Als ik het appartement binnenkom, staan Theun en Joost naast Sascha. De rust die beide honden uitstralen valt direct op. Sascha stelt me aan de beide honden voor, ze ruiken aan mijn handen en bekijken me vriendelijk. Vervolgens trekken ze zich terug, Theun onder de tafel waaraan Sascha en ik gaan zitten, Joost midden in de woonkamer op een comfortabel, oosters tapijt. Als ik tijdens het gesprek af en toe naar Joost kijk, krijg ik een vette knipoog van hem.

Carriereswitch

Na de sociale academie, richting sociaalpedagogisch werk, te hebben afgerond kwam Sascha terecht in de financiële sector. Later maakte ze de overstap naar een detacheringsbureau voor technisch personeel.  Op een zeker moment kreeg Sascha een burn-out en was ze een tijd uitgeschakeld. Tijdens haar herstelperiode dacht ze na over haar toekomst. Ze wist zeker dat ze niet langer wilde werken onder de commerciële druk waar ze tot dan toe mee te maken had gehad.

In deze periode kwam Sascha toevallig in contact met therapeuten van Krekel Autisme Coaching. Deze vroegen haar of ze een gezin met drie autistische kinderen wilde helpen structuur in hun huishouden aan te brengen. Tijdens deze klus merkte Sascha dat de tienerdochter des huizes niet lekker in haar vel zat. Spontaan nodigde Sascha het meisje uit om na afloop van haar werk samen een stukje met de honden te wandelen. Sascha vertelt: “Het werd meer dan een stukje wandelen. Wij dronken na afloop een kopje thee bij mij thuis en ze speelde met de honden. Op een moment lag ze tussen Theun en Joost op de grond te soezen. Toen ik haar terug naar huis bracht, werd me al snel duidelijk dat het meisje meer energie had. Daarna gingen wij elke week wandelen en een kopje thee drinken. Het was magisch te zien hoe de batterij van dit meisje, zonder enige druk, door de honden werd opgeladen.

Vervolgens viel bij mij het kwartje, mijn honden hadden een therapeutische werking en ik had door mijn opleiding de juiste achtergrond voor therapeutisch werk. Dit was mijn toekomst!”

Theun en Joost: ieder zijn specialiteit

Theun en Joost, door Sascha ook wel mijn witte prinsen genoemd, komen uit hetzelfde nest. Sascha heeft Theun als pup gekregen. Joost kreeg ze anderhalf jaar later. Sascha legt uit dat Joost het meest geschikt is voor therapiehond. “Misschien heeft het ermee te maken dat hij het bij zijn vorige baas niet zo prettig heeft gehad. Hij is een soort ervaringsdeskundige. Theun is gespecialiseerd in het werken met mensen met depressieve klachten, deze cliënten reageren direct op hem. Theun heeft gevoel voor humor en maakt mensen aan het lachen.”

“Op dit moment heb ik uitsluitend cliënten uit het autistisch spectrum. Ik werk, onder andere, met jonge mannen die niet over hun gevoelens durven te praten en mensen met straatvrees, zoals tienermeisjes die het slachtoffer zijn geworden van ‘verkeerde’ mannen.”

Sascha legt uit dat de kracht van een therapiehond is dat deze nooit een oordeel over iemand heeft en altijd zichzelf blijft. De honden worden moe van het werk: ze voelen de spanning van de cliënt. Daarom werken Theun en Joost nooit langer dan drie uur per dag en maakt Sascha elke dag een lange wandeling met de broers om te ontspannen.

Opleiding ‘Begeleider van Therapiehonden’

“In het begin was ik bang dat ik de honden te zwaar zou belasten. Ik ben dan ook vrij snel met de opleiding ‘Begeleider van Therapiehonden’ begonnen. Tijdens deze opleiding leer je hoe je signalen van de honden oppikt zodat ze niet overbelast raken.”

Commando ‘werken’

Als het gesprek is afgerond, geeft Sascha het commando ‘werken’. Haar witte prinsen reageren direct: ze komen kwispelend razendsnel bij haar met een blik in de ogen die zegt; ‘Kom maar op met de volgende klus, wij hebben er zin in’.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.