een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

wijk in zicht

beeld: Elsebeth Hoeven

25 mei 2021 | Bewoners - geschiedenis

Doe mee met het project Om niet te vergeten

Door Elsebeth Hoeven

Wil je weten wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd in jouw directe woonomgeving? Ook in onze wijk woonden Joodse gezinnen die in de oorlog vervolgd zijn. Bijvoorbeeld het gezin De Swarte op de Sonsbeeksingel 51. Andries de Swarte was musicus en woonde hier samen met zijn vrouw Marianne. Ze hadden twee jonge kinderen; Vrouwtje en Louis. Het jonge gezin is gedeporteerd naar Sobibor waar ze allen zijn omgebracht op 9 juli 1943. Vrouwtje was nog maar 1 jaar en Louis 11 jaar.

Negentig levens abrupt afgebroken

Het project Om niet te vergeten heeft als doel om deze mensen te herdenken en te herinneren. Er woonden in Sint Marten Sonsbeek negentig Joden die in de oorlog zijn omgebracht. Samen met buurtbewoners gaan we de Joodse buren die na de Tweede Wereldoorlog niet meer terugkwamen in kaart brengen en waar mogelijk hun levensverhaal te vertellen. Dit gaan we onder andere doen door – samen met andere buren- informatie op te zoeken in het archief en hun verhalen op te tekenen. Al deze verhalen samen vormen een digitaal monument in de vorm van een interactieve plattegrond op de wijkwebsite, gemaakt door Prewalski Ontwerpers.

Workshops
Het doel van is om deze ‘buren’ een gezicht te geven om ze zo te blijven herinneren. Dat ga je doen door het verhaal van een familie achter een adres – bijvoorbeeld uit je eigen straat of huis- uit te zoeken. Deze verhalen verzamelen we en krijgen een plek op het digitale monument.

Help je mee? In een aantal (online) workshops vertel ik je eerst meer vertel over dit project. Ook laat ik je aan de hand van een voorbeeld zien waar en hoe je kan zoeken; waar je informatie kunt vinden. Daarna ga je met buurtgenoten aan de slag.

In september zal dan een deel van dit digitale monument klaar zijn en voor iedereen in te zien zijn. De digitale plateegrond Dit gaat gepaard met een buurtactiviteit die we samen gaan invullen.

Zoombijeenkomsten

Wil je meedoen met dit project? Wanneer er een groepje van enkele deelnemers bij elkaar is, organiseer ik informatieworkshops zodat je kan aansluiten bij dit project. Hou ook de agenda in de gaten! Je kunt je hiervoor aanmelden via redactie@sintmartensonsbeek.nl.

* Bijlage:
Hier woonden zij (met dank aan Gerard Ursem voor het verzamelen van de namen en adressen, bron: De Stille Slag -Margo Klijn)

Meer lezen kan ook in de Arnhemse Koerier (29-05-2021)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *