groene wijk
8 maart 2021 | Bewoners - klimaat
Buren planten een ‘Tiny Forest’ in Sint Marten
Door Elsebeth Hoeven
Bewoners van de Nijhoffstraat hebben deze winter een Tiny Forest aangelegd op het gemeenschappelijk terrein achter hun huizen. Hoe zit dat? Bonne W. Algra is één van de initiatiefnemers en vertelt over de totstandkoming van dit kleine stadsbos.
Samen met zeven andere huishoudens, delen Sabien en Bonne Algra een stuk grond achter hun woning. Hier zijn parkeerplaatsen, er lopen kippen rond, er is een picknickplek en er staan speeltoestellen voor de nog jonge kinderen van de gezinnen. Ook een steil oplopend stuk grond met een oppervlakte van zo’n 200 m2, tussen de Nijhoffstraat en het hoger gelegen HKA-terrein op de Hommelseweg, hoort bij hun gemeenschappelijke terrein. Wat te doen met dit talud, vroegen de bewoners zich af. “Toen zagen we in een huis-aan-huis-blad van de IVN een oproep om een Tiny Forest te starten in Gelderland. We vonden dit een leuk initiatief en wilden hier wel aan meedoen”, vertelt Bonne. De buren dienden een plan in en kregen subsidie om het te realiseren.
Cursus
Ook kregen ze een cursus – online vanwege corona- waarin ze leerden over grondsoorten, grondwaterstand en grond bewerken, en welke beplanting bij welke grondsoort hoort. Er werd een meter grond afgegraven en voedingstoffen toegevoegd om de grond te verbeteren. Vervolgens hebben ze meer dan dertig verschillende inheemse boomsoorten geplant zoals eiken, beuken, wilgen en esdoorns. “Ook hebben we bessenplanten geplant, onderaan het talud zodat we er straks goed bij kunnen.” De beplanting zorgt ervoor dat regen rustiger in de bodem kan zakken en voorkomt dat het water veel zand meeneemt in de stroom naar beneden. Ook trekt het insecten en vogels aan.
“Het was een flinke investering”, vertelt Bonne. ”Maar uiteindelijk hoef je er weinig aan te doen. Het onderhoud bestaat uit het eerste jaar water geven en misschien na een jaar nog beukenbladaarde op de grond strooien. Daarna houdt het zichzelf in stand.”