een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

wijk in zicht

Op de foto vlnr: Kiymet, Hatice, Sureyya, Fadime en Havva

foto Anne Vogel Photography

9 september 2020 | Bewoners - De Nieuwe Hommel

Gouden Vrouwen

Door Elsebeth Hoeven

Elke maandag komt een groep Turks-Nederlandse vrouwen bij elkaar in de Nieuwe Hommel. Wijkgenoot Sureyya Yilmaz organiseert de middagen waar tussen de acht en tien buurvrouwen uit Sint Marten bij elkaar komen. “Elkaar zien en bijkletsen is het belangrijkste”, vertelt Sureyya. “Ook wisselen we de laatste nieuwtjes uit de wijk uit die ieder van ons heeft opgevangen”, legt Havva glimlachend uit. 

Lange geschiedenis

Nu is de wand tussen twee kamers in het buurthuis weggeschoven en zitten de buurvrouwen verdeeld over de hele breedte van de ruimte anderhalf meter uit elkaar. Vanwege corona was de Nieuwe Hommel een paar maanden gesloten en konden ze elkaar hier niet treffen. En dat terwijl deze hechte vrouwengroep al vanaf de jaren zeventig wekelijks in het buurthuis bij elkaar komt; sinds Turkse arbeidsmigranten in Sint Marten zijn komen wonen. Sommige vrouwen wonen al bijna vijftig jaar in Sint Marten. Ook de tweede generatie, de dochters komen op deze maandagmiddag. Met zo’n lange geschiedenis kennen ze elkaar door en door, ze staan voor elkaar klaar in goede en minder goede tijden.

Sitcom

Tegenwoordig noemen ze zichzelf gekscherend De Gouden Vrouwen, naar The Golden Girls, de sitcom uit de jaren tachtig, want de meeste vrouwen zijn inmiddels boven de vijftig. Sureyya organiseert regelmatig informatiemiddagen, bijvoorbeeld over gezondheid, en sport en andere maatschappelijke onderwerpen. Dan delen ze ervaringen en wisselen ze informatie uit. Ook organiseert ze af en toe knutselmiddagen. “Het gaat bij ons vooral om bij elkaar komen”, vertelt Sureyya. ”Sommige vrouwen wonen alleen en voor hen is het heel fijn om de deur uit te komen en elkaar elke week hier te ontmoeten.”

Wees welkom!

Wil je op de maandagmiddag ook met de Gouden Vrouwen groep samenkomen? Je bent van harte welkom! De vrouwengroep komt wekelijks bij elkaar in de Nieuwe Hommel tussen 13 tot 15 uur. De voertaal is Turks maar dat hoeft zeker geen belemmering te zijn, alle vrouwen uit Sint Marten zijn welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *