een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

wijk in zicht

foto: Rob de Joode

6 januari 2021 | corona - ondernemers

Ondernemen in coronatijd

Door Iza Brugman en Elsebeth Hoeven

Nadat eind februari de eerste coronabesmetting was geconstateerd, nam de regering – achteraf gezien – een aantal kleine maatregelen. Handen schudden mocht niet meer, we kregen het advies om vaker en langer de handen te wassen en bij verkoudheidsklachten thuis te blijven. Niet heel lang daarna kondigde Rutte de eerste lockdown aan waarbij we werden opgeroepen thuis te werken. Ook voor de ondernemers vraagt het versoepelen en verzwaren van maatregelen veel flexibiliteit. We vroegen een aantal ondernemers hoe zij deze tijd beleven.

Omschakelen naar online

Yolanthe de Jager – foto: Elsebeth Hoeven

Yolanda de Jager is oprichter van Tai-Chi Arnhem, een Chinese zelfverdedigingsport. Ze valt met haar onderneming onder het kopje sportschool en dus moest ze in korte tijd veel aanpassen. Zo leerde ze met Zoom werken en startte ze half maart een onlineprogramma. ‘’Maar dat verving de reguliere lessen maar deels’’, vertelt ze. Ook ging ze meer lessen buiten organiseren.

Helemaal ingepakt

Johan Verhofstadt is sinds 2013 zelfstandig uitvaartondernemer Johan Uitvaartzorg. “Wanneer iemand overlijdt heeft het verzorgen van de overledene prioriteit. Normaal gesproken kon dit samen met familie, maar vanwege de anderhalve meter samenleving is dit niet meer mogelijk.” Belangrijk is te weten of iemand aan COVID-19 is overleden, want dan is het anders werken. “Het zorgteam pakt zich helemaal van boven naar beneden in, inclusief mondkapje en oogmasker.” Hierna gaat Johan bij de nabestaanden thuis in gesprek met een beperkte groep familieleden en organiseert hij de uitvaart, rekening houdend met de geldende coronavoorschriften. Gevolg van de extra beperkingen is dat het vaak neerkomt op een intiem afscheid met een klein aantal genodigden. In sommige gevallen kan de uitvaart nog wel door anderen via livestream vanuit huis gevolgd worden. Ondanks de oversterfte door corona, heeft hij wel minder omzet gedraaid. “De drie bekende, grote landelijke uitvaartmaatschappijen hebben het erg druk gehad door covid”, vertelt hij. “Terwijl juist zelfstandige uitvaartondernemers makkelijker out-of-the-box denken en families kunnen bijstaan om ondanks de beperkingen toch een bijzonder afscheid te organiseren.”

Alsmaar desinfecteren

Tineke Oostijen – foto: Elsebeth Hoeven

Tineke Oostijen heeft een praktijk voor acupunctuur op twee locaties in de buurt. ‘’Tijdens de eerste golf zijn wij een week voor het officiële verbod dicht gegaan omdat toen het advies al was om anderhalve meter afstand te houden. Dat kan in ons beroep simpelweg niet’’, vertelt ze. Zij ging via e-mail en telefoon advies geven aan een aantal patiënten maar gelukkig mocht de praktijk na acht weken weer open en kon ze weer praktisch aan slag volgens de strikte voorwaarden van de beroepsvereniging. Zo plande ze nog meer tijd tussen patiënten in om alles te desinfecteren. Tineke kon hier ook iets positiefs uit halen. “Iets meer tijd tussen de behandelingen geeft wat ruimte.” Inmiddels heeft ze vanwege de lockdown haar bedrijf weer tijdelijk moeten sluiten.

Toekomst

Ondanks de maatregelen is voor veel ondernemers de coronacrisis nog niet het einde van hun bedrijf. Volgens het CBS is het aantal ondernemers dat over een jaar nog denkt te bestaan zelfs toegenomen in de afgelopen maanden. Dat is goed nieuws en dat vertrouwen is terug te zien. Yolanda de Jager vertelt dat ze het af en toe wel benauwd krijgt. ”Durven leerlingen zich nog wel in te schrijven?” Maar toch heeft ze veel vertrouwen dat het goed komt. ‘’Waar ben je anders nog mee bezig? Er is loyaliteit en de mensen lopen niet zomaar weg en er komen ook klanten bij die je niet had voorzien’’, vertelt ze.

Al met al is het flink aanpassen en aanpoten voor de ondernemers tijdens de corona-crisis. Het devies blijft: laten we elkaar allemaal ondersteunen en helpen opbouwen in de toekomst.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.