nieuws
13 september 2021 | Bewoners - buurtmonument
Presentatie buurtmonument Om niet te vergeten
Door redactie
Op 12 september is het Joods buurtmonument Om niet te vergeten gepresenteerd in De Nieuwe Hommel. Het monument is te zien op deze wijksite en een plek om de Joodse buurtbewoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd te herdenken.
Achter veel gevels van de huizen in de wijk woonden voor de oorlog Joden. Mensen die omdat ze Joods waren werden uitgesloten, vervolgd en omgebracht. Het waren gewone buren die gezinnen stichtten, hun kinderen naar de buurtschool stuurden, hun plek in de gemeenschap hadden. Alleenstaand, gezinnen, mensen die met elkaar een huis deelden. Jong, oud, arm, rijk en alles daartussen. Eigenlijk zoals we dat nu nog steeds kennen in Sint Marten Sonsbeek.
Buurtproject
Om deze mensen te blijven herinneren is dit buurtmonument opgericht. Hieraan hebben veel wijkgenoten meegewerkt. Het monument heeft de vorm van een interactieve plattegrond; verantwoordelijk voor de interface en het design zijn buurtbewoners Peter van der Gulden en Gea Grevink van Prewalski Ontwerpers. De plattegrond maakt zichtbaar dat deze mensen midden in de gemeenschap stonden en laat zien hoe omvangrijk de Holocaust was.
Levensgeschiedenissen
De levensverhalen zijn verzameld door een betrokken groep wijkbewoners die in archieven zijn gedoken, oude kranten hebben uitgeplozen en zo schatten aan informatie boven water wisten te halen. En het monument groeit verder met meer levensverhalen van vroegere buren.
Presentatie in De Nieuwe Hommel
De presentatie in De Nieuwe Hommel trok veel belangstellenden. De aanwezigen kregen Joodse hapjes gemaakt door buurtbewoonster Froukje Witteveen. De auteur van het boek De Stille Slag, Margo Klijn, vertelde aan de hand van oude foto’s hoe het Joodse leven in Arnhem voor de Tweede Wereldoorlog was. En er werd een film van Sacha Barraud vertoond met de titel De terugkeer van Anne Muller. In dit indrukwekkende en intieme portret van een oorlogskind vertelt kunstenares en wijkbewoonster Anne Muller over haar leven, dat begon in de oorlog, waarin ze als baby’tje moest onderduiken, gescheiden van haar ouders omdat dat veiliger was. Ook waren er een aantal schilderijen van haar te zien: portretten van verloren familieleden. Na de overhandiging van het monument aan de voorzitter van het bewonersoverleg, Caroline Pronk, werd de middag afgesloten met een borrel.