gemeente
1 september 2021 | Bewoners - gemeente
Samen Sterk zonder Stigma komt naar Sint Marten
Door Hilde Wijnen
Een buurman die zijn gordijnen altijd dicht heeft, een buurvrouw die regelmatig schreeuwt op straat, het kan beangstigend zijn of overlast geven als je niet weet wat er met iemand aan de hand is. Door het verdwijnen van instellingen wonen er steeds meer mensen met een psychische aandoening in de wijk. Hoe ga je om met iemand die anders is dan jij of niet lekker in zijn vel zit? Met een bewustwordingsworkshop wil gemeente Arnhem meer begrip kweken tussen buurtbewoners, zodat samenleven gemakkelijker en fijner wordt. De workshop is in het Inloophuis Sint Marten op woensdag 8 september van 19 tot 21.15 uur.
Zijn wie je bent
“Dat je mag zijn wie je bent is soms best wel lastig. Iedereen heeft het weleens moeilijk. Om dat toe te geven moet je een drempel over. Psychische klachten zijn vaak niet meetbaar of zichtbaar, zoals een gebroken been. Mensen die kwetsbaar zijn, of dat nu tijdelijk is of niet, worden niet altijd door iedereen even goed begrepen. Er rust een stigma op. Gemeente Arnhem wil graag dat iedereen zich welkom voelt in de wijk. Dan helpt het als buren elkaar leren kennen,” vertelt Mariëlle Hasselaar, projectleider bij de gemeente Arnhem.
Ambassadeur
Daarvoor wordt een bijeenkomst georganiseerd. De bijeenkomst wordt begeleid door Samen Sterk zonder Stigma, een landelijke organisatie die zich ten doel stelt psychische problematiek bespreekbaar te maken. De stichting werkt met ambassadeurs: ervaringsdeskundigen die aan de hand van hun eigen verhalen vertellen wat werkt en wat niet. Ze geven informatie, tips en praktische handvatten voor het omgaan met mensen die anders of kwetsbaar zijn. De bijeenkomst duurt twee en een half uur en is gratis en interactief.
Mariëlle deed zelf ook aan een bewustwordingsworkshop mee. Ze is er erg enthousiast over. “Het is heel leerzaam. Onze ambassadeur vertelde dat ze soms mompelt op straat. Wanneer buren dan over haar fluisteren of haar juist negeren, heeft ze de neiging achterdochtig te worden. Maar als haar buren in plaats daarvan een praatje met haar maken, dan halen ze haar weer terug naar het hier en nu. Je hoeft niet bij elkaar over de vloer te komen, maar je kunt als buur door het doen van hele kleine dingen al invloed op elkaar hebben.”
Pilot
De workshop vindt plaats op 8 september en is in principe toegankelijk voor iedereen in Klarendal en Sint Marten. Het project is een pilot, gericht op wijkbewoners die zich zorgen maken om buren met een psychische aandoening, die zich anders gedragen doordat zij bijvoorbeeld in zichzelf praten en willen kijken wat ze kunnen doen.
Na de workshop volgt nog een onderzoek van het Trimbos Instituut, Movisie en de HAN. Dan zal er gekeken worden naar de effecten van de bijeenkomst: was die prettig, werkte het, zijn er nog gesprekken gewenst en wat heeft de wijk nog meer nodig om gemoedelijk samenleven te bevorderen? Als de resultaten positief zijn, kan het project ook uitgerold worden in andere wijken in Arnhem.
Naast het bevorderen van de sfeer en saamhorigheid in de wijk is het ook de bedoeling dat er mensen in de wijk opgeleid gaan worden door Samen Sterk zonder Stigma om toekomstige bewustwordingsbijeenkomsten te begeleiden.
Mariëlle heeft er zin in: “Het zou mooi zijn als mensen elkaar wat beter kunnen vinden. Dat je niet meteen de woningbouw of de politie hoeft te bellen als er wat gebeurt. Als je weet hoe je iemand kunt helpen, kan je veel ellende voorkomen. Voor jezelf, maar ook voor de ander.”
Aanmelden
Wil je meedoen aan de workshop? Meld je dan van te voren aan, i.v.m. de coronamaatregelen is er beperkt plek. Je kunt je voor de workshop aanmelden bij froukje.sietsma@arnhem.nl