een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

nieuws

beeld: Gemeente Arnhem

22 februari 2021 | energie - gemeente

Verslag online wijkgesprek over energiebesparing

Door Elsebeth Hoeven

Het Rijk wil dat in 2050 woningen energieneutraal zijn. Dat is ook voor de gemeente Arnhem een grote opgave. Omdat de mogelijkheden per wijk verschillen heeft de gemeente gekozen voor een wijkgerichte aanpak. Ze stippelt komend jaar een route uit naar duurzame en aardgasvrije wijken, ook wel de Transitievisie warmte genoemd. Sommige wijken kunnen voor 2030 aardgasvrij worden, bijvoorbeeld nieuwbouwwijken of wijken waar een duurzame energiebron aanwezig is. Andere wijken kunnen pas na 2030 van het gas af, omdat het oudere wijken zijn zonder duurzame energiebron. In deze wijken is de eerste opgave energiebesparing. Dat geldt ook voor onze wijk. Om van bewoners ideeën te horen over de mogelijkheden van energiebesparing organiseert de gemeente wijkgesprekken. Op 11 februari vond een online wijkgesprek plaats. 

Wijkgesprek

De online bijeenkomst begon plenair met een inleiding van wethouder Cathalijne Bouwkamp. Daarna kregen de 62 bewoners die aan het wijkgesprek deelnamen een toelichting op de plannen en ondersteuningsmogelijkheden van de gemeente. Na de livestream wisselden bewoners in kleine groepen ideeën en tips uit. De bijeenkomst sloot weer af met een plenair deel waarin de ideeën die in de verschillende groepjes naar voren kwamen werden gedeeld.

Plenair deel

De gemeente heeft in kaart gebracht waar energietransitie naar aardgas kansrijk is en waar minder. In onze wijk zijn de pijlen gericht op energiebesparing. Om dat te ondersteunen zijn er een aantal initiatieven. Huiseigenaren kunnen bijvoorbeeld voor verduurzaming van hun woning goedkoop lenen en gratis advies aanvragen. Er is de gratis energiebespaarbox voor kleine energiemaatregelen die je zelf kan doen. Die mogelijkheden vind je op https://www.arnhemaan.nl/. Ook is er een energieloket Energieloket Midden-Gelderland (www.ELMG.nl) waar je informatie kan inwinnen over onder andere energiemaatregelen, uitvoerende bedrijven en subsidies.

Ook zijn er initiatieven in de wijk voor collectieve inkoopacties. Een groep bewoners in Sonsbeek hebben zich verenigd in Duurzaam Sonsbeek ( op Facebook te vinden via @DuurzaamSonsbeek). Je kunt je hierbij aansluiten.

Ook kwamen er een aantal inspirerende voorbeelden uit de wijk voorbij. Zoals de groene daken met zonnepanelen op de werkplaats van kunstenaar Ton van der Laaken achter de Bouwmeesterstraat; een video van Betty Jacobi over het verduurzamen van hun familiehuis en voorbeelden hoe op verschillende plekken in de wijk plaats is gemaakt voor groen door tegels weg te halen.

Oproep

Tas gemaakt van gerecycled vrachtwagenzeil met daarin informatie en tips over energiebesparing.

Heb je zelf een duurzaam initiatief voor je woning of het al gerealiseerd? Deel het met de redactie en met de wijk! Zo kun je je buren inspireren. Stuur een mail naar redactie@sintmartensonsbeek.nl. Je krijgt een tas met van Arnhem Aan cadeau!

Bijlages:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *