een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

wijk in zicht

Van links naar rechts: Jelle, Bart en Jasper

foto: Marion de Goede

10 mei 2021 | Bewoners - wijkkrant

Vitessesupporters in onze wijk

Door Marion de Goede

Op 18 april vond de bekerfinale plaats tussen Vitesse en Ajax. Vooraf ging Marion de Goede de wijk in om de stemming te peilen. Het mooiste versierde Vitessehuis is te vinden op de Staringstraat. In dit studentenhuis wonen Vitessesupporters Jelle, Bart (die voor de aankleding heeft gezorgd) en Jasper. Ze zijn helemaal klaar voor de finale en hebben de nacht ervoor zelfs over de wedstrijd gedroomd.

De bekerfinale

Vier jaar geleden maakte ik een foto van een groep Vitessesupporters uit onze wijk, op weg naar de bekerfinale tegen AZ in de Kuip. Dit jaar staat Vitesse weer in de bekerfinale, nu tegen Ajax. Deze keer is het niet mogelijk om in de Kuip Vitesse aan te moedigen. Hoe is het om Vitessesupporter op ‘afstand’ te zijn in deze tijd?

Om erachter te komen hoe de supporters uit onze wijk deze finaledag beleven, ga ik bij een ‘elftal’ enthousiaste supporters langs. Het is niet moeilijk ze te vinden: ook in onze wijk is het geelzwart (naast één verdwaald Ajax shirt) volop aanwezig.

Bijna alle Vitessesupporters die ik spreek, hebben een seizoenkaart en waren in 2017 bij de bekerfinale in Rotterdam aanwezig. En als dat niet mogelijk was, dan waren ze wel te vinden bij het grote scherm op de Jansplaats.

Dit jaar kijken de meeste supporters de bekerfinale thuis, sommige gaan de deur uit om samen met vrienden te kunnen kijken.

De meeste supporters schatten de kansen voor Ajax wel hoger in, maar hopen dat Vitesse kan profiteren van de underdogpositie. Bijna allemaal gokken ze op een overwinning voor Vitesse.

Sporten in coronatijd

De supporters die ik spreek gaan in betere tijden niet alleen naar de (thuis)wedstrijden, ze doen zelf ook actief aan sport, zoals voetballen, fietsen, hardlopen, tennis, kickboksen, buitensporten, fitness of crossfit. Vooral bij de teamsporten worden de sociale contacten het meest gemist. Het spel zelf is belangrijk, maar het samenzijn voor- en achteraf is minstens zo belangrijk. Afgelopen jaar hebben ze gezocht naar alternatieven als ze door beperkingen belemmerd werden. Bijna allemaal zijn ze meer gaan sporten.

De wedstrijden van Vitesse worden nu bekeken op tv. Speciale abonnementen voor sportzenders zijn aangeschaft om alle wedstrijden te kunnen volgen. Een jonge Vitessesupporter heeft de tijd die hij nu overhield, gebruikt om actief te worden in de supportersvereniging en hij heeft enthousiast geholpen met de activiteiten in aanloop naar de finale.

Wat de supporters kwijt willen

Vitesse wordt wel eens een club zonder ziel genoemd, maar heeft zo’n zestienduizend trouwe supporters, die de club in goede en in slechte tijden steunen. In het (te) grote stadion vallen de lege stoelen op, maar dat geeft een verkeerd beeld. Er is hart voor de club!

De supporters hopen dat het binnenkort weer mogelijk is om naar het Gelredome te gaan en Vitesse te kunnen zien spelen, want ze missen de saamhorigheid rond en tijdens de wedstrijd.

Kippenvel

Frank heeft al vijfentwintig jaar een seizoenkaart. Hij was in de Kuip in 2017, maar op het moment dat het eerste doelpunt viel zat hij op de wc. Zo snel als mogelijk was, rende hij terug. Het doelpunt heeft hij gemist, maar hij krijgt nu nog steeds kippenvel als hij terugdenkt aan het moment dat hij terugkwam op de tribune vol uitzinnige Vitessesupporters.

The Day After

Wakker worden met een kater (letterlijk en/of figuurlijk). Dit jaar gaat de beker niet mee naar Arnhem. En op dit moment is er ook nog geen Europees voetbal in het vooruitzicht. Maar zoals al gezegd: de supporters steunen Vitesse door dik en dun.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *