een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

nieuws

De Derde Kamer van de JLS: (vlnr) Thomas, Thijmen, Floris, Yekta, Lune, Lexi, Anna en Isa.

foto: Carmen Harmsen

4 november 2021 | kinderen

De Derde Kamer op de Jan Ligthartschool

Door Carmen Harmsen

Kinderen en politiek, een combinatie waar je misschien niet zo snel aan denkt. De gemeente Arnhem werkt aan het jeugdbeleid voor de komende jaren, en daarbij vragen ze om inbreng van jongeren. Zo is ook de Jan Ligthartschool benaderd om mee te denken. Op deze school zijn er twee leerlingenraden: de Geheime Kamer (vertegenwoordiging van groep 1 t/m 4) en de Derde Kamer (groep 5 t/m 8). Deze leerlingen zijn in gesprek gegaan met het JongerenNetwerk, dat het onderzoek voor de gemeente uitvoert.

Wat kan beter?

Ze mogen vertellen wat ze mooi vinden aan de stad, maar ook wat er nog beter kan. Sommige ideeën zijn wild en misschien een tikkeltje onrealistisch… een wildwaterbaan of een achtbaan met drie loopings zullen we waarschijnlijk niet snel in het Arnhemse straatbeeld zien verschijnen. Andere voorstellen zijn haalbaarder en zo gek nog niet: actie tegen hondenpoep op straat; afval op straat verminderen, ook omdat het slecht is voor de dieren. Iemand heeft een creatief idee hoe afval netjes weggooien leuker kan worden, door prullenbakken neer te zetten die geluid maken als je er iets in doet. Speeltuinen kunnen schoner worden door in plaats van zand (waar honden en katten in poepen) een soort rubberen ondergrond aan te leggen die ze op het schoolplein ook hebben.  En een uitdagende skatebaan in de buurt is ook een wens van veel kinderen.

De ideeën zullen hopelijk kunnen bijdragen aan een nog mooiere en schonere stad. Want, zo vinden ze, kinderen hebben ook een mening en ideeën! Binnenkort gaan ze een keer op bezoek in de raadszaal en zullen ze ook met de wethouder spreken. Deze kids van de Jan Ligthartschool zijn zeker nog niet uitgekeken op de politiek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *