een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

wijk in zicht

Els Tuinte van het Tuinkantoor

foto via Els Tuinte

12 juli 2020 | ondernemer - wijkkrant

Els Tuinte: “Tuinieren zit in mijn bloed”

Door Angelique Aalders

Herken je dat? Dat je bij de eerste zonnestralen richting tuincentrum rijdt, samen met half Arnhem, en er vervolgens achter komt dat je geen idee hebt wat je daar doet? Je twijfelt over welke plant je moet halen, een grote of kleine bloempot. Intussen trekt je vierjarige dochter ongeduldig aan je jas: “Mama! We moeten héél véél bloemen meenemen, want dat is goed voor de bijtjes!” Op zo’n moment had je graag Els gekend. Els Tuinte, woonachtig in hartje Sint Marten, runt al ruim 24 jaar haar eigen tuinarchitectenbureau: Het Tuinkantoor. Van fraaie tuinontwerpen – voor kleine stadstuinen en grote villatuinen – tot bruikbaar advies voor groene handen. “De diversiteit van het vak maakt het zo mooi, ik hoop dat ik dit nog lang op deze manier kan blijven doen.”

Vergroening

Al van kinds af aan is het tuinieren bij Els met de paplepel ingegoten. ‘We woonden op een boerderij. Mijn moeder hield van tuinieren, het tuinieren zit in mijn bloed.’ Toen Els de opleiding tot hovenier had afgerond, startte ze met een vervolgstudie Omgevingsarchitectuur aan de Kunstacademie, met als passie ‘ruimtelijke sfeer te pakken’. Het vergroenen van achtertuinen is één van de belangrijkste missies van Het Tuinkantoor. ‘Met duurzame materialen, bijvoorbeeld door het hergebruiken van stenen, grint en planten, ontwerp ik gewenste sferen in bestaande en nieuwe tuinen.’ Els is betrokken bij Arnhemse initiatieven als Arnhem Bloeit en Arnhem Klimaatbestendig, beiden hebben als doel Arnhemmers bewuster te maken van het belang van insectvriendelijke- en klimaatbestendige tuinen.

Ontwerp en advies

De gewenste sferen en beoogde functies van de tuinen geven richting aan de ontwerpen van Els. Van kindertuin, met naast speeltoestellen ook beekjes voor waterplezier, tot kantoortuinen. Van moderne, onderhoudsvriendelijke tuinen tot natuurlijke tuinen met wildgroei. Door te werken met hoogteverschillen kunnen zelfs in de kleinste stadstuinen meerdere functies worden gerealiseerd. Tuinier je zelf graag, maar weet je niet waar te beginnen? Dan voorziet het Tuinkantoor in advies, waar je zelf mee aan de slag gaat. Zo vroeg ik ook Els om advies, bijvoorbeeld hoe je ook een kleinere ruimte, zoals een balkon kunt vergroenen. Els: ”Op een balkon heb je te maken met andere, meer extreme weersomstandigheden. Zon, droogte, schaduw en vooral veel wind. Je moet dan op zoek gaan naar planten die daar tegen kunnen. Deze kan je dan ook het beste in grote potten planten, dit voorkomt te snel uitdrogen.”

Meer informatie: www.hettuinkantoor.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.