een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

wijk in zicht

Va links naar rechts: Martijn, Jess, Riëtte en Karst

foto: redactie

10 mei 2021 | ondernemer - wijkkrant

Sporten met buren

Door Elsebeth Hoeven

Riëtte van Rooij van Buitenbeweging is de drijvende kracht achter sporten in de buitenlucht met buren. Ze heeft een vrouwen- en een mannengroep die ze wekelijks laat zweten in een bootcamp of Slow Sports sessie. Park Sonsbeek is het toneel van de work-out. Riëtte richtte Buitenbeweging vier jaar geleden op nadat ze een training Bootcamp Instructeur had doorlopen en buren rond het Goeman Borgesiusplein haar vroegen hun te begeleiden. Van het een kwam het ander en inmiddels begeleidt ze een flink aantal buurtgenoten bij het sporten.

Karst

Karst Reudink is een van deelnemende buren van het eerste uur. Hij wilde graag zijn kinderen blijven bijbenen, vertelt hij gekscherend. “Ik doe het niet voor de lol,” lacht hij. “De allereerste keer een rondje om het plein: alles deed pijn. Maar nu kan ik rond het plein hardlopen zonder problemen. En het is gewoon gezellig, zeker nu met corona.” Voordeel is dat het laagdrempelig is. “Je schiet je kleren aan en je stapt naar buiten. En met mensen uit de buurt sporten is ook een milde vorm van peer pressure.” Die sociale druk kan helpen, vertelt hij.

Martijn

Martijn Vooren, buurman van Karst, is ook een van de eerste deelnemers. Hij kende Riëtte van de buurtbarbecues op het ‘plein’. Toen ze met Buitenbeweging begon, zocht ze in eerste instantie buren van rond de veertig die ‘wat meer mochten sporten’- zoals ze het zelf omschreef. Het sporten en het sociale karakter; op een andere manier wat samen doen, dat spreekt hem aan. “Riëtte is ook bezig met de sociale cohesie. Zo organiseert ze ook borrels of een barbecue met de sporters en af en toe een bootcamp met de kinderen.”

Jess

Waren het eerst vooral buren rond het plein, inmiddels doen ook mensen uit de omliggende straten mee. Jess Plaschek begon in december bij de buurtsportclub, nadat de moeder van een vriendinnetje van haar zoon haar had getipt. “Bij de sportclub vond ik het te prijzig en met die lockdown gebeurde er niets.” Tijd voor actie dus. Inmiddels sport Jess twee keer in de week bij Buitenbeweging. “De sociale factor is leuk. Ik ontmoet mensen die praktisch naast me wonen, maar die ik eerder nooit echt gezien had.” Ook voor haar conditie levert het wat op. “Nu ben ik drie maanden bezig en ik merk al een enorm verschil.”

Zwaan kleeft aan

In verband met de coronamaatregelen traint Riëtte in meerdere tweetallen in plaats van grotere groepen. Ondertussen groeit de groep Buitenbewegers gestaag door: Jess heeft haar bovenbuurvrouw weer meegenomen…

Heb je ook interesse? Op www.buitenbeweging.nl vind je meer informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.