een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

nieuws

Leerkrachten van de Jan Ligthartschool maken thuiswerkpakketjes

Foto’s: team Jan Ligthartschool

17 maart 2020 | corona - onderwijs

En toen waren de scholen dicht…

Door Elsebeth Hoeven

De teams van de twee basisscholen in de wijk hebben 15 en 16 maart met man en macht gewerkt om een plan te maken voor hun leerlingen, die momenteel thuis moeten blijven. Op beide scholen konden ouders 16 maart voor de eerste keer een huiswerkpakket ophalen voor hun kinderen. Leerlingen wiens ouders in een vitaal beroep werkzaam zijn, worden op school opgevangen.

Werkpakketten

Werkpakketjes voor de leerlingen op de Jan Ligthartschool

Het is stil op school al zijn de schoolteams hard aan het werk. Druk bezig het onderwijs voor de komende weken te organiseren voor hun leerlingen. Stil omdat er maar weinig ouders die werken in onmisbare beroepen gebruikmaken van de mogelijkheid om hun kinderen naar school te brengen. Anneke Smits, directeur van basisschool De Wijzer, vertelde dat veel ouders het toch proberen zelf op te vangen. Bij de Jan Ligthartschool was het ook rustig vandaag. Directeur Julia van Broeckhuijsen vertelde dat er vandaag maar voor vier kinderen opvang nodig was, al zal dat aantal op andere dagen hoger uitvallen, verwacht ze. Dat gaf de leerkrachten de ruimte om flink aan de slag te gaan met het klaarmaken van de werkpakketten voor de leerlingen.

Gespreid over de middag ophalen

Ouders halen gespreid de pakketjes op

Op beide scholen haalden ouders vanmiddag de huiswerkpakketten op, verspreid over de middag zodat niet iedereen tegelijk op school zijn. Anneke Smits: “We hebben de ouders gevraagd om per gezin een persoon te sturen om het pakket op te komen halen.” Op De Wijzer hebben ze werkpakketten voor een week gemaakt, waarbij leerlingen zoveel mogelijk zelfstandig aan de slag kunnen. Volgende week ligt er een nieuw pakket klaar. Onder schooltijd kunnen leerlingen met hun leerkracht mailen als ze vragen hebben. De bovenbouwleerlingen mogen ook hun leerkracht bellen of facetimen. Het pakket van de Jan Lighartschool bevat stof voor de komende drie weken, in eerste instantie is herhalingsstof. “We bekijken hoe we nieuwe stof kunnen aanbieden, als het allemaal langer gaat duren”, aldus Julia van Broeckhuijsen. Thuis kunnen de leerlingen inloggen op een digitale werkomgeving waarin ze zogeheten ‘tegels’ vinden waar ze de opdrachten vinden. Ook gaan de leerkrachten twee keer per week al hun leerlingen bellen. Even contact hebben, informeren hoe het gaat en vragen beantwoorden.

Computer

Het onderwijs in onze wijk gaat dus veelal via de computer plaatsvinden. Dat zal voor sommige leerlingen in eerste instantie lastig zijn, qua vaardigheden maar ook wat er thuis praktisch mogelijk is. Bijvoorbeeld als er in een gezin met meerdere kinderen maar een computer aanwezig is. In overleg kijkt de school met gezinnen hoe ze dit kunnen oplossen. Op de Jan Ligthartschool zijn de Chromebooks die ze in de klas gebruiken waar nodig beschikbaar.

Ouders reageren positief op hoe de scholen dit organiseren, vertellen beide directeuren. De toon is warm en welwillend, ze merken dat mensen bereid zijn er het beste van te maken. “Voor ons is het fijn om te merken dat ouders zich aan de nog nieuwe regels willen houden”, wilde Anneke Smits echt nog even zeggen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *