een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

wijk in zicht

Özlem met zoon Harun Mert

foto's: Elsebeth Hoeven

15 november 2021 | ondernemer - wijkkrant

Foto’s kijken in Asya Bakkerij

Door Elsebeth Hoeven

Drijvende kracht van Bakkerij Asya op de Hommelseweg is Özlem Kodaz-Köylü, Sint Martenaar in hart en nieren. Terwijl we een kop koffie drinken met een “homemade” koekje, vertelt ze over de fotowand in haar zaak. Dit is een herinneringswand aan haar geliefde wijk met oude foto’s van de plekken die belangrijk voor haar zijn. Van de buurt waar ze geboren en getogen is én van Ankara want daar komt ze vaak omdat haar ouders er zijn opgegroeid.

Özlem laat me een aantal foto’s zien terwijl ze vertelt hoe haar vader Hasan Köylü in 1964 naar Nederland kwam om als gastarbeider aan de slag te gaan. Hij was een van de eerste Turkse inwoners van Arnhem. Paar jaar later volgde zijn vrouw, het stel ging wonen op de Nijhoffstraat. Toen de kinderen kwamen, vonden ze een grotere woning op Sint Marten. Aanvankelijk waren er nog weinig Turkse gezinnen in Sint Marten, dat veranderde toen de gezinshereniging van de arbeiders op gang kwam. Hasan werd lid van een Turkse werkgroep en maakte zich hard voor een ontmoetingsplek en hulpverlening aan de nieuwkomers. Dat kwam in buurthuis De Hommel, toen aan de Hommelseweg.

“We zijn bij elkaar, zonder elkaar hebben we geen verleden en geen toekomst. We zijn gewoon samen.”

De Nieuwe Hommel

Haar vader staat op de foto bij het leggen van de eerste steen van De Nieuwe Hommel in 1982; hij hield als betrokkene een toespraak, vertelt Özlem enthousiast. Het gezin Köylü kwam veel in het wijkcentrum. “Ik zat bij de huiswerkclub; ging op vrijdagavond naar de meidenclub en was elke woensdagmiddag op de Hommel te vinden. Mijn moeder was intensief betrokken bij de vrouwenclubs. Ik heb foto’s van de buurvrouwen die kerstversiering aan het knutselen waren.“

Asya

Özlem kent de wijk door en door. Ze ging naar de Jan Ligthartschool, haar opleiding volgde ze op de Apeldoornseweg, toen nog een meao. Drie jaar geleden begon ze Bakkerij Asya. Hier gaan de deuren al vroeg open. Je kunt hier komen ontbijten en lunchen. Naast brood verkoopt ze hartige producten en zoete lekkernijen, allemaal gemaakt zonder kunstmatige toevoegingen en gemaakt “met echte roomboter”, vertelt ze trots.

Deel van Sint Marten

Vorig jaar is ze verhuisd naar Arnhem-Zuid. Met nostalgie blikt ze terug: “Het verleden is altijd mooi, dat maakt je tot wie je bent. Nieuwe richtingen en kansen zijn uitdagingen en dat is goed voor de toekomst.” Ze prijst zich gelukkig dat ze hier nog wel haar zaak heeft. “Ik voel me nog steeds deel van Sint Marten.” Dat de Turkse gemeenschap onderdeel is van de wijk, wil ze met de fotowand laten zien. “Nederland, Arnhem en vooral Sint Marten is het grootste deel van ons leven. Wij zijn er ook, we zijn een geheel en met elkaar delen we een verleden en een toekomst.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *