een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

groene wijk

Els Traktor helpt mee bij de jaarlijkse Plantjesmarkt op het Graaf Ottoplein

foto: bt photography

11 juli 2020 | boomspiegels - Openbare ruimte - wijkkrant

Groene vingers

Door Barbara Peters en Elsebeth Hoeven

Er zijn allerlei groene initiatieven in de wijk waarbij wijkbewoners actief betrokken zijn. Ter inspiratie brengen we er een aantal voor het voetlicht.

Plantjesmarkt

Elke tweede zaterdag van mei van tien tot twee uur, is er op het Graaf Ottoplein een plantjesmarkt. De mooiste bloeiers, klimplanten en vaste planten zijn er te vinden voor vriendelijke prijsjes. Vrijwilligers bemensen de kraampjes en één van hen is Els Taktor, die nu al meerdere jaren meehelpt.

Els vertelt: “Ik vind het heel gezellig om mee te helpen. Iedereen is vrolijk en de sfeer is elk jaar heel goed. Meestal schijnt de zon, de prijs-kwaliteit verhouding van plantjes is heel goed, buren ontmoeten elkaar. Wie wordt daar nou niet blij van? Sommige buurtbewoners houden echt rekening met de plantjesmarkt, ze bedenken van te voren welke planten ze graag willen hebben en zorgen dat ze er op tijd bij zijn.”

Els helpt mee met het afrekenen en innemen van de bonnen waarmee mensen die een boomspiegel onderhouden, gratis enkele plantjes kunnen ophalen. Volgens Els kun je ook meehelpen als je niet veel van plantjes weet; er lopen genoeg vrijwilligers rond die er heel veel van weten.

Dus wil je helpen? Neem dan gerust contact op met het Bewonersoverleg: secretariaat.stmartensonsbeek@gmail.com of groenewijk@live.nl

(Barbara Peters)

De Boerderijtuin

Alex en zijn zoon Kas in de Boerderijtuin. Foto: Anne Vogel Photography

Aan het einde van het Sint Martensstraatje ligt de Boerderijtuin. Die – hoe kan het ook anders – zijn naam dankt aan de boerderij die hier heeft gestaan. Om de hoek van de Boerderijtuin woont Alex Mulders. Alex woont sinds vier jaar in Sint Marten. Na twee jaar klussen was zijn huis vrijwel klaar en sindsdien helpt hij waar het kan actief mee in de boerderijtuin.

Alex vertelt: “Ik vind het gezellig om samen met de buren in de gezamenlijke tuin te werken. Het is een plek waar we elkaar ontmoeten. Samen een bijdrage leveren aan je woonomgeving geeft me voldoening.” Iedereen die meehelpt, neemt wat eigen gereedschap en dan gaan de buren aan de slag. Uiteraard is er ook tijd voor een kop thee, soms met een taartje. Alex komt graag in de Boerderijtuin met zijn zoontje Kas. De favoriete plek van Kas is de waterpomp. Hij vindt het heerlijk om steentjes in de waterstroom te gooien terwijl zijn vader op het vlondertje zit en toekijkt hoe zijn zoon lekker buiten speelt. Op de vraag of Alex nog wensen heeft voor de Boerderijtuin antwoordt hij: “Ik zou het wel mooi vinden als we de bestrating van de parkeerplaatsen bij de Boerderijtuin kunnen vervangen door een bestrating die regenwater beter doorlaat want de buitenruimte kent nog steeds erg veel steen.”

Wil je meedoen? Je bent elke eerste zaterdag van maand vanaf negen uur van harte welkom in de Boerderijtuin.

(Barbara Peters)

Stadslandbouw

Naast wijkcentrum de Nieuwe Hommel ligt een mooi parkje met speeltoestellen en plantenbakken. In die plantenbakken telen buurtbewoners gewassen. Wijkbewoner Jacobi tuiniert met veel plezier bij de Nieuwe Hommel.

“Toen ik de oproep zag om mee te doen met stadslandbouw, heb ik me meteen aangemeld. Ik vond het een sympathiek idee om in de wijk groenten te telen. Mijn broer, zus en vader hadden ook altijd een groentetuin. Ik geniet van het planten, zaaien en oogsten. Eten van eigen teelt is natuurlijk wel bijzonder en heel lekker. Het verbaast me hoe groot de oogst uit een moestuin is. Verder is stadslandbouw een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen. Elke eerste zaterdag van de maand komen de stadslandbouwers in de tuin samen. Dan overleggen we over de gewassen die we willen verbouwen. Zo wilde ik heel graag palmkool telen. De gewassen in de bakken zijn van alle deelnemers. Je hebt dus niet je eigen stukje tuin, we doen het echt samen. Een voordeel is dat als je bijvoorbeeld met vakantie bent, de tuin niet verwaarloosd wordt. Na het maandelijkse overleg gaan we samen aan de slag in de tuin. Tijdens het seizoen, vanaf het voorjaar, hebben we elke woensdagavond vanaf zeven uur een werkavond. Je kunt zo vaak naar de tuin gaan als je zelf wilt. Het is elke keer weer een verrassing wie je tegenkomt, dat onverwachte treffen en een babbeltje maken, vind ik erg leuk.”

Ten slotte vertelt Jacobi: “Om de aarde vruchtbaar te houden voor het verbouwen van gewassen is het nodig om regelmatig compost op de aarde, bij planten, aan te brengen.  Sinds een jaar is er het initiatief voor buurt composteren, we nodigen buurtbewoners uit om hun groenteafval te brengen naar de composthoop bij de Nieuwe Hommel om zo hun bijdrage te leveren aan de kringloop stadslandbouw.”

Lijkt stadslandbouw en of buurt composteren jou ook wat? Meld je dan aan bij de Groene Vos: voorzitter@degroenevos.nl

(Barbara Peters)

De Staringpleintuin

Emmy Chau beheert de Staringpleintuin. Foto: KJell Weever

Op het Staringplein beheert Emmy Chau de tuin. Met haar man Sjoerd is ze hier regelmatig te vinden. “Je kan zien aan de mensen die op het plein komen, dat ze helemaal tot rust komen op het plein”, vertelt Emmy. Toen de tuin nog grotendeels een zandbak was met twee schommels, was het vooral een paradijs voor straatkatten. Een van de redenen voor de pleinbewoners om in samenspraak met de gemeente een ander plan te maken voor het tuin. Nadat het plein in 2017 een uitvalslocatie werd voor de graaf- en bouwwerkzaamheden in de wijk, renoveerde de gemeente de plek volgens de wensen van de Staringpleiners.

“We wilden een ‘natuurlijke’ tuin met hoog-laagverschil, en bloemen en planten waar insekten op af komen. De muurtjes met hun hoge en lage niveaus kwamen terug, omdat ze zeer geliefd waren bij de schoolkinderen.” Ze vindt het leuk het plein groen en kleuren te geven, die je niet per se in gemeenteplantsoenen ziet, vertelt ze. Emmy’s favoriet zijn de bramenstruik, de witte en rode roos. “Ook hebben we een tijd heel hoge bamboe gehad, die prachtig ruiste toen het zo stormde.” Emmy vindt het fijn om dit voor de wijk te doen. “Het is grappig om te zien hoe een kind plots een pompoen ziet, of tijdens het lopen op het muurtje zich vasthoudt aan de bamboe en ontdekt hoe verend de stengels zijn.”

(Elsebeth Hoeven)

Boomspiegels

Steven van de Molen onderhoudt in zijn straat een boomspiegel. Foto: bt photography

Rond alle bomen in de wijk is een klein stukje groen. Dat tuintje rond een boom heet een boomspiegel. Vaak staat er een hekje om de boomspiegel zodat honden er niet in kunnen ‘rommelen’. Als je wilt kun je een boomspiegel adopteren. Dat heeft Steven gedaan. “Negen jaar geleden kwam ik in de wijk wonen en ik vond het tuintje rond de boom tegenover mijn huis er zo ongezellig uitzien. De grond rond de bomen is heel arm. Na het toevoegen van wat extra tuinaarde, ben ik meteen mooie vaste planten gaan halen. Van mijn buren begreep ik dat je ook op de jaarlijkse plantjesmarkt gratis plantjes voor je boomspiegel kunt afhalen. Dat heb ik een paar keer gedaan. Ik vind de plantjesmarkt een goed initiatief om de buurt een groener en dus vriendelijker karakter te geven. Mijn buurman houdt enkele boomspiegels in de straat netjes door zwerfvuil weg te halen en af en toe te snoeien. Zo maken alle buren samen de straat wat gezelliger!”

Ben je geïnteresseerd in het adopteren van boomspiegel? Mail dan naar groenewijk@live.nl

(Barbara Peters)

 

3 reacties op "Groene vingers"

 1. Ipe van der Deen schreef:

  Bij de opknapactie BuitenGewoonBeter in de afgelopen jaren was er kans om boompjes in straten te plaatsen. Dat paste niet in het denkraam van de planologen, want ooit (een eeuw geleden) was bedacht dat bijvoorbeeld alleen de Jacob Cremer en de St. Peterlaan bomen mochten en de zijstraten niet.
  Nu bekend is waar er sprake is van hittestress lijkt het me tijd dat we van oude planologische waanideeën afstappen en ook in de zijstraten stadsbomen gaan plaatsen. Ja dat kost per boom een plaats voor een heilige koe, maar daar krijgen we dan ook wel weer wat voor terug.

 2. Mark Ormel schreef:

  Bij de plannen voor de klimaatadaptatie van de gemeente Arnhem is er in de komende drie jaar een pot subsidie beschikbaar van 450.000 euro. Inwoners of ondernemers die een idee hebben om de stad beter bestand te maken tegen hitte, extreme wateroverlast of droogte kunnen hier een beroep op doen. Denk aan groene daken, geveltuinen, het planten van bomen, stadslandbouw en ga zo maar door. Initiatieven die je ook samen met je buren kan oppakken.

  Wie in de wijk heeft ideeën of plannen en wil daar over vertellen? Deze verhalen deel ik graag met andere wijkbewoners op de wijkwebsite.

  Of wie wil een avondje brainstormen organiseren in – bijvoorbeeld – de Nieuwe Hommel? Wie neemt het voortouw?

 3. Bert Krus schreef:

  Na de derde opeenvolgende kurkdroge zomer staan de bomen in mijn straat er slecht voor. Veel dode takken en kruinen waar je dwars doorheen kijkt. Op dit moment ligt de straat alweer bezaaid met dood blad, dat voortijdig afvalt.
  Een paar jaar geleden heeft de gemeente wat nieuwe boompjes gepland. Helaas zetten ze de bomen nog steeds op verhogingen, met een stoeprand eromheen. Op die manier loopt er geen regenwater naar de bomen toe. Geef je zo’n boom een emmer water, dan loopt het haast volledig op straat weg richting rioolput. Niet slim aangelegd dus. Verder worden alleen de bomen in het centrum bewaterd in de zomer. Hier krijgen ze niks. Van bewoners mag je niet verlangen dat zij de bomen water moeten geven. De tuintjes in de straat stellen niks voor wat oppervlakte betreft, dus krijgen de bomen nauwelijks regenwater. Ze moeten het doen met het grondwater, maar het peil staat minstens 6 maanden per jaar flink te laag.
  Van de struiken op het stadslandbouwtuintje aan onze straat was vorig jaar de helft dood. Het is opnieuw aangeplant maar floreren met deze droogte doet het niet. De klimop doet het ook heel matig.
  Dus voordat er weer nieuwe dure aanbestedingen worden gedaan voor groen zou de gemeente de verdroging van de huidige bomen eerst eens aan moeten pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *