een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

nieuws

Jan Schreur (voorzitter Club van Dirk) reikt de prijs uit aan Nicoline Jansen (Kweekland)

foto door Shantala Wentink

29 november 2020 | duurzaam - klimaat

Kweekland wint Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2020

Door Club van Dirk

Met hun inzending ‘aanleg van een voedselbos’ is Kweekland de trotse winnaar van de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2020. Het project borduurt voort op een bestaand initiatief. Het uiteindelijke resultaat versterkt de biodiversiteit en komt aan veel Arnhemmers ten goede.  Ook ligt er een stevig plan, gemaakt door een student Bos en Natuurbeheer van Helicon, waardoor onderwijs aan duurzaamheid gekoppeld wordt. Dit waren voor de jury* doorslaggevende elementen om de prijs aan Kweekland toe te kennen.

Vanwege corona werd het een bijzondere prijsuitreiking. Weinig aanwezigen, geen borrel, maar wel een mooie plek: in de raadszaal van de gemeente Arnhem. En dankzij de livestream konden mensen thuis meekijken.

Een voedselbos, een energieproject en een stadskok

Dit jaar kwamen er zestien inzendingen binnen. Initiatieven die samen het hele palet van duurzaamheid bestrijken en die laten zien hoeveel mensen zich inzetten voor een duurzaam Arnhem. Een voedselbos, een energieproject en een stadskok waren genomineerd voor de prijs. “We hebben gewikt en gewogen, duurzaam, kleinschalig, kopieerbaar, vernieuwend en toen hadden we een probleem. Het was uitermate moeilijk te kiezen, zeker ook omdat de beoogde nummers twee en drie met iets minder geld een groot bereik en resultaat zouden kunnen hebben”, aldus Margreet van Gastel, voorzitter van de jury. Daarom besloot de Club van Dirk om ook voor de nummers twee en drie een geldprijs beschikbaar te stellen.

Prijzen 2020

Kweekland wint Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs en krijgt € 5.000,- Ook krijgt het initiatief van Nicoline Jansen 500 Arnhems Hert. De Stichting Energiebank krijgt €600, – en De Stadskok  €400,- . Alle inzenders krijgen van de HAN een workshop circulaire economie aangeboden

De Dirk Zeldenrust Duurzaamheidprijs werkt

Stichting RecaP, winnaar van de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2019, zet zich in voor hergebruik van gebruikt hout. “Dankzij de prijs hebben we onder meer een afzuiginstallatie kunnen kopen. Ook hebben we veel belangstelling en mooie opdrachten gekregen na de prijsuitreiking,” vertelt Frank Tomassen van RecaP.

Dirks vasthoudendheid

“Wat geen twijfel lijdt is dat Dirk erop zou hameren dat de aandacht die corona opeist, absoluut niet ten koste mag gaan van de aandacht voor duurzaamheid. Hij zou hebben gepleit voor een gezamenlijke aanpak van de coronapandemie en de duurzaamheidsproblemen. Vasthouden aan de oude economie van blinde economische groei, put onze planeet uit en zou volgens Dirk een absoluut doodlopende weg zijn”, aldus Jan Schreur, voorzitter van de Club van Dirk.

Een vleugje optimisme

Jan pleitte in zijn verhaal voor klimaat als topprioriteit. “In de jaren ’90 was de topprioriteit van kabinet Kok ‘werk, werk, werk’. De kabinetten Rutte hadden als topprioriteit ‘bouwen, bouwen, bouwen’. Het is nu de hoogste tijd als topprioriteit te kiezen voor ‘klimaat, klimaat, klimaat’.  Want nu al zien we de gevolgen van klimaatverandering: alles verwoestende branden, hevige stormen, overstromingen, droogte, mislukte oogsten en het massale uitsterven van planten- en diersoorten. Als we niet genoeg doen of laten, laten we een onbewoonbare wereld achter voor de volgende generaties. Pessimisme hierover gaat overigens gepaard met een vleugje optimisme. Zo wordt in januari in de VS de klimaatontkenner Trump vervangen door een realistische Biden. Daarmee gaat er een nieuwe frisse wind waaien uit het westen. De intentie van Biden is de VS niet alleen te laten terugkeren als partner van het Verdrag van Parijs (2015), maar zelfs hogere klimaatdoelstellingen te willen.”

Samen aan de slag

Ook wethouder Cathelijne Bouwkamp is optimistisch. Zij gaf aan hoe belangrijk het is om samen te werken aan een duurzame stad. Niet oordelen over elkaar, maar verbinden.  Niet praten, maar projecten uitvoeren en uitproberen om te verduurzamen.

Groene vrijdag

De prijsuitreiking vond plaats op Black Friday. De hoogtijdag van het grootwinkelbedrijf die aanzet tot kopen van alles wat je niet nodig hebt. Een piekdag voor de belasting van het klimaat en de aarde.  Deze dag is niet toevallig gekozen voor de prijsuitreiking. “Marc Koenders stelde vorig jaar voor de uitreiking van de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs voortaan als tegenhanger te laten plaatsvinden op Black Friday en dat idee heeft de Club van Dirk overgenomen. Het optimisme zit ‘m hier vooral in het feit dat er een burgerinitiatief van de grond is gekomen, genaamd Green Friday. Een dag waarop er juist iets wordt teruggegeven aan de aarde, bijvoorbeeld door bomen te planten of duurzame aankopen te doen. Laten we die dag dan gelijk Groene Vrijdag noemen”, aldus Jan Schreur.

Bedankt!

De Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs is mogelijk gemaakt door (financiële) bijdragen van bedrijven, organisaties en particulieren. Aan alle sponsoren is de Club van Dirk heel veel dank verschuldigd.  Ook bedankt de organisatie de gemeente Arnhem die ervoor gezorgd heeft dat de uitreiking coronaproof kon plaatsvinden en mensen thuis via de livestream konden meekijken.

Voorzitter van de jury is Margreet van Gastel. Zij is oud-wethouder duurzaamheid en ambassadeur voor energie en klimaat.  Petra Souwerbren, directeur van Natuur en Milieu Gelderland en Frank Croes, programmamanager Circulaire Economie HAN en adviseur duurzame transitie zijn de twee andere leden van de jury.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *