een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

nieuws

beeld van Marlies Bosma

23 juni 2020 | Bewoners - cultuur - vrije tijd

Muziek bij de Buren gaat voor landelijke uitbreiding

Door Elsebeth Hoeven

Muziek bij de Buren gaat toegankelijker worden en uitbreiden. Het ontmoetingsfestival gaat ervoor zorgen dat elke stad of dorp zelf een eigen editie kan organiseren – met steun van de landelijke stichting. Daar is geld voor nodig. Daarom doet Muziek bij de Buren mee aan de VOORbeeld-verkiezing 2020 en maakt zo kans op het winnen van 81.200 euro.  Je kunt de stichting helpen door tot en met 30 juni te stemmen op Muziek bij de Buren via www.voor.nl/voorbeeld-projecten/2020.

Elkaar ontmoeten = elkaar kennen

Muziek bij de Buren ontstond in 2013. Initiatiefnemer en buurtgenoot Harold Oddens wilde iets doen voor muzikanten. “Het was in de nadagen van het cultuurbashen van Zijlstra”, vertelt Harold. De staatsecretaris voerde een straf bezuiningsbeleid door dat voelbaar was voor de hele culturele sector. “Ik zag dat er voor muzikanten nog maar weinig speelplekken over waren.” Tel daarbij op dat Harold als betrokken Arnhemmer “de stad een beetje mooier wil maken.” “Zelf ben ik opgegroeid in een dorp op de Betuwe waar iedereen elkaar kent en groet. Dat wilde ik graag naar de stad brengen.” En met die ingrediënten was de kiem gelegd voor een festival waarin bewoners hun huiskamer omtoveren tot een intiem concertpodium voor bijzondere optredens. Mini-concertjes die gratis te bezoeken zijn. Het recept voor waardevolle ontmoetingen voor huiseigenaren, muzikanten en bezoekers, volgens Harold. “Je fietst anders door je straat of buurt als je achter de gevel bent geweest en de mensen die daar wonen hebt ontmoet. Zo ontstaat er meer verbondenheid met je eigen buurt en stad.

Successtory

In eerste instantie was Harold overdonderd door het succes. De belangstelling was groot en er ontstond een positieve dynamiek, vertelt hij. Het initiatief groeide uit tot een stichting. Inmiddels werkt Harold samen met drie collega’s aan de organisatie van dit jaarlijkse festival, doen drieëntwintig steden mee en genieten elk jaar meer dan veertigduizend bezoekers en meer dan tweeduizend muzikanten van de ontmoetingsfestivals.

Landelijk

Dat succes verdient uitbreiding, vinden ze bij Muziek bij de Buren. Daarom wil de organisatie ervoor zorgen dat elke stad of dorp zelf een eigen festival kan organiseren – met steun van de landelijke stichting. De organisatie zet in praktische ondersteuning en communicatie met daarnaast de ontwikkeling van een digitale platform waardoor het voor iedereen makkelijk wordt dit festival in de eigen woonplaats te organiseren. Een digitale toolkit moet het aanmelden en werven van deelnemers toegankelijker maken. “Met de tijd die vrijkomt kunnen we meer vrijwilligers coachen. Ook willen we het festival verder verdiepen door met meer koepelorganisaties met elk hun eigen netwerk de samenwerking op te zoeken. Zo kunnen we meer mensen bereiken en de diversiteit van de deelnemers – huiskamers, muzikanten en bezoekers- vergroten”, aldus Harold.

Verkiezing

Daar is geld voor nodig. Daarom doet Muziek bij de Buren mee aan de VOORbeeld-verkiezing 2020 en om zo kans te maken op het winnen van het prijzengeld van 81.200 euro. Wil je de stichting helpen? Dan kun je tot en met 30 juni te stemmen op Muziek bij de Buren via www.voor.nl/voorbeeld-projecten/2020. 

De VOORbeeld-verkiezing is een initiatief van VOOR. Een werving- en selectieformule die de ambitie heeft om ‘zaken doen en goed doen’ te combineren door tien procent van haar volledige omzet te doneren aan maatschappelijke projecten in de #VOORbeeld-verkiezing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *