opinie
15 oktober 2021 | wijkkrant
Toekomst wijkkrant onzeker
Door Elsebeth Hoeven
Helaas, helaas, de toekomst van de wijkkrant is zeer onzeker. Omdat gemeente Arnhem heeft besloten de wijkbudgetten anders over alle wijken te verdelen, betekent dat voor Sint Marten Sonsbeek dat het budget voor bewonersinitiatieven vanaf 2022 zo goed als gehalveerd is. Website, wijkkrant en de coördinatie / eindredactie / vormgeving / druk / beheer daarvan worden van dit potje betaald. De wijkcommunicatie is altijd een flinke post op de begroting geweest. Op dit moment bezint het Bewonersoverleg (BO) hoe ze het nieuwe wijkbudget voor de wijk kan inzetten.
De kernwaarde van wijkmedia is een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van je buurt, het is een verbindende factor in een wijk. Elkaar leren kennen, zien wat je met elkaar deelt (waar je trots op kan zijn of wat aandacht en zorg behoeft): het laat de smoel zien van je wijk. Ook aan de nieuwe wijkbewoners. En dat niet alleen. De wijkmedia is ook de plek waar je informatie kan vinden over onderwerpen die het stedelijk nieuws niet halen maar die voor de wijkbewoners zelf wel impact hebben; en onderwerpen die in de kern gaan over hoe (gemeentelijke) regelgeving jouw leven beïnvloedt en wat je daar zelf in kan doen. Die berichtgeving vind je in de wijkmedia. Waarbij alle wijkbewoners de wijkkrant ontvangen, ook de mensen die minder digi-vaardig zijn of niet zo snel op het idee komen de website te bezoeken.
Het is nog even de vraag hoe dit verder gaat lopen. Hoeveel wil (en kan) het BO uiteindelijk aan de wijkmedia besteden? Is het inhuren van een betaalde coördinerende wijkredacteur nog wel haalbaar? Het zal een heel gepuzzel zijn voor het BO die ook het groen in de wijk, de mogelijkheden voor De Nieuwe Hommel en andere mooie bewonersinitiatieven wil ondersteunen. De vraag is dan ook of dit wijkbudget voor bewonersinitiatieven de beste plek is om ook de wijkcommunicatie in zijn geheel in onder te brengen. Want als er geen andere middelen beschikbaar komen, zal er een stuk minder mogelijk zijn. En kun je je afvragen of het realistisch genoeg is om met een flink afgekalfd budget datgene te doen wat je met die wijkmedia beoogt. (Nog) minder pagina’s, minder vaak verschijnen: het zal gevolgen hebben voor die verbindende rol en de herkenbaarheid van de wijkkrant.
Wat ik mis is de mening van het BO en welke argumenten zij hebben ingebracht in de discussie over de herverdeling van de budgetten. Dat lijkt me iets voor de wijk om te weten.
Het is gemeentelijk beleid, om de hele gemeentelijke pot die er is voor wijkinitiatieven anders over de wijken te verdelen. Vanaf 2022 is het een soort puntentelling. Eerder zat er een andere gedachte achter. In een ander artikeltje staat hier een uitleg over: https://sintmartensonsbeek.nl/nieuws/forse-vermindering-bewonersbudget/
Over het beleid van Arnhem voor de wijkbudgetten zie ook: https://sintmartensonsbeek.nl/wp-content/uploads/2021/10/210615-Nieuwe-spelregels-Arnhemse-wijkaanpak.pdf
en https://sintmartensonsbeek.nl/wp-content/uploads/2021/10/CG_DEF-Was-wordt-financiële-verdeling.pdf