een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

ingezonden

Beeld: Pixabay

16 juli 2021 | milieu

Verminder overlast bij buitenstoken

Door Natuur en Milieu Gelderland

Als de weerberichten kloppen, is er mooi weer op komst. En dat betekent vaak ook de barbecue ontsteken of tijdens zwoele zomeravonden rond een flakkerend vuurtje zitten. In dit artikel lees je vijf manieren om rook- of geuroverlast bij je buren te voorkomen.

Wanneer je een vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet. Vooral kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben hier extra last van.

Deze tips helpen je de uitstoot van die schadelijke stoffen te beperken.

  1. Gebruik alleen schoon hout dat goed gedroogd is. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen. Hout moet minimaal 2 jaar drogen. Met een vochtmeter kun je meten of het hout een vochtigheidsgehalte tussen 15 en 20% heeft.
  2. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout want daarbij komen schadelijke stoffen vrij. Niet voor niets is het verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook verbranden van snoeihout of afval is verboden.
  3. Brandbare blokken van geperst hout, zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk. Gebruik blokken met het FSC- of PEFC-keurmerk. Stapel ze losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout volledig verbranden en komen er minder schadelijke stoffen vrij.
  4. Laat de barbecue of vuurkorf uit bij windstil of mistig weer; raadpleeg de Stookwijzer en let op het stookalert. Op zulke dagen blijft rook hangen en dat kan plaatselijk veel luchtvervuiling en rook- en geuroverlast veroorzaken. Op de Stookwijzer en stookalert zie je wanneer je vuur beter uit kan blijven.
  5. Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving. Dat is een betere keuze dan een barbecue op houtskool. Toch kan in alle barbecues giftige rook ontstaan doordat vocht en vet uit het vlees druipt en verbrandt in de vlammen. Dat kun je voorkomen door een barbecue te gebruiken met een vet opvangplaatje.

Bron: Milieu Centraal. Meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor het milieu en de gezondheid van jezelf en je omgeving? Check dan de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *