een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

groene wijk

foto's: Elsebeth Hoeven

16 september 2021 | klimaat - wijkkrant

Wandelen in de toekomst

Door Simone Haarbosch, Sietske Veenman & Maria Kaufmann

Om te onderzoeken wat de mensen in de wijk belangrijk vinden, zijn we vanuit de Radboud Universiteit een onderzoek gestart met als onderliggend thema de energietransitie. Onderzoekster Simone Haarbosch ging vanaf november vorig jaar met een aantal bewoners uit Sint Marten al wandelend in gesprek. Wat vinden de wijkbewoners van Sint Marten belangrijk? Waar lopen ze tegenaan? Hoe zien ze hun eigen rol daarin en wat is de rol van de overheid daarin? In dit artikel lichten we een paar thema’s uit.

Parkeren

Vanaf de jaren zeventig woont Gerard in de wijk. Hij is een actieve wijkbewoner en heeft een sterke hand gehad in de wijk zoals die nu is. Een van de dingen waar hij voor pleitte, is een beperking van het aantal parkeerplaatsen. Want zo stelt hij: “Een woonwijk, en zeker een woonerf, behoort er niet uit te zien als een parkeerterrein.” In zijn stukje straat staat een rijtje paaltjes om ook ruimte vrij te houden. ‘De gemeente wilde die al wel zo’n tien keer weghalen, ten behoeve van parkeren. Iedere keer vindt men mij hiervoor’.

Dat een autoluwe wijk ook nadelen heeft, ondervindt Annerie. Zij woont sinds een aantal jaar in het midden van Sint Marten. “Ik heb in de eerste week dat ik hier woon een aanvraag voor een parkeervergunning ingediend, en die heb ik nog steeds niet. Ik sta nu – na vijf jaar – twaalfde op de wachtlijst. En dat is vervelend. Ik stap niet snel in de auto omdat ik weet dat ik bij terugkomst mijn auto nergens meer kwijt kan. Het weerhoudt me om overdag in de auto te stappen als ik niet voor mijn werk weg moet. Dat kan je natuurlijk ook positief uitleggen.”

Regenwater

Gerard en Annerie hebben ook ideeën voor de toekomst van de wijk en de straat waarin ze zelf wonen. “Vergroening van de wijk en bijvoorbeeld een betere afvoer van regenwater. Al lijkt me dat alleen mogelijk als er flink wat blik wordt weggehaald. Dat zal – vrees ik- wel op grote tegenstand stuiten”, meent Gerard. Anticiperend op hittestress en stortbuien, denkt Annerie na over de toekomst van de stenige Schrassertstraat: “Dit straatje loopt af. Klimaatmaatregelen, zoals opvangen, bergen en langzaam afvoeren van hemelwater, kan je in een straat als deze heel goed oplossen.”

Energie

Tijdens de wandelingen kwam ook energiebesparing ter sprake. Leon woont in een van de woningen in de voormalige Wasserette in Sint Marten. Vanwege de aard van het pand zijn er beperkte isolatiemogelijkheden. Hij is bezig met het uitzoeken van de kosten. “Ik heb een heerlijk huis, maar niet heel energiezuinig. Ik heb gewoon echt een mega gasrekening, dat is echt wel een ding.”

Zoals de SIRE-campagne al zegt: iedereen kan iets doen. Meedoen kan al betekenen dat je verschillende opties gaat verkennen. We spraken Edwin die op de Apeldoornseweg in een monumentaal pand woont. Edwin is met twee buurtbewoners de facebookgroep ‘Duurzaam Sonsbeek’ begonnen om ervaringen te verzamelen rondom het verduurzamen van je woning.  “We willen proberen om mensen aan te zetten hun woningen te isoleren, zonnepanelen te plaatsen om hun huis te verduurzamen. Zowel het delen van positieve als negatieve ervaringen met bepaalde bedrijven helpt daarbij, want vaak is het toch dat als er één schaap over de dam is, er meer volgen.”

Huurwoning

Waar Leon en Edwin vooral kijken wat zij kunnen aanpassen aan het huis, zijn er ook bewoners die niet zelf investeren omdat zij een woning huren. Zo kijkt Frank, een actieve buurtbewoner die woont in een slecht geïsoleerde woning van Portaal, vooral naar wat hij zelf kan doen om zijn huidige energieprijs laag te houden. “Ik heb geen auto, ik scheid alles, ik probeer op mijn stookkosten te letten. Mijn televisie en een lamp staan ’s avonds aan.

Jouw verhaal

We zien in ons onderzoek terug dat niet iedereen mee kan doen in de energietransitie. Door stijgende energieprijzen betalen zij letterlijk de prijs. Simone is op zoek naar verhalen van wijkbewoners die verwachten dat ze hier mee te maken gaan krijgen.

Wil je op onderstaande thema’s reageren? Ben jij iemand die normaal niet zo snel van zich laat horen? We zijn ook geïnteresseerd in jouw verhaal! Je kunt contact opnemen met Simone voor een kopje koffie of een wandeling via verteleens@ru.nl.  We horen het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *