een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

wijk in zicht

Henk en Truus Peters voor de winkel Nicolailaan 1

Foto's uit het familiealbum

15 november 2021 | geschiedenis - wijkkrant

Allemaal familie

Door Elsebeth Hoeven

Herinner je je deze sigarenzaak Peters op de hoek nog? Of de bloemenzaak Peters op de Hommelseweg 47? Of ken je de melkzaak Peters op de Van Spaenstraat nog?

Henk Peters winkel Nicolailaan 1 – familiealbum

Vincent Frequin is een onderzoek naar zijn voorouders begonnen. Aanleiding was een reünie van de familie Frequin waarvoor Vincent de familiegeschiedenis van de Frequins uitzocht. Zijn tante Elly (93) wist hem veel te vertellen en tipte hem ook eens in de familie Peters te duiken, de familie van zijn oma Toos: “Daar gebeurden veel dingen, daar ruikt iets”, zo zei ze. Getriggerd ging hij aan de slag, al is het aroma eerder zoet dan bitter. Al snel wees het onderzoek richting Sint Marten Sonsbeek.

Petersberg

Overgrootvader Hendrikus W. Peters – overleden in 1922- had een boerderij op de Petersberg. Dezelfde plek als waar vanaf 1865 een theehuis van Theodorus Peters was; later kwam hier café Petersberg. Hendrikus kinderen verspreidden zich over de wijk. Zo begon zijn zoon Hendrikus W. Peters de kwekerij Bloemenlust op de Dalweg in 1924. Zelf woonde de kweker met zijn gezin in de Van Slichtenhorststaat 50, naast de kosterswoning van de O.L. Vrouwekerk. Hendrikus zonen zaten ook in het vak. Jo nam later de kwekerij over. Een andere zoon van de kweker – je raadt het al-  Hendrikus W. Peters had een bloemenzaak op de Hommelseweg, zijn broer Adrianus verkocht bloemen buiten de wijk. Henk, de zoon van Adrianus runde vanaf 1958 een sigarenmagazijn op de Nicolailaan, Henks zoon Bernard nam later het stokje over tot hij het verkocht aan de familie Hoogveld in 1985.

Familie Frequin

Zus Toos van kweker Hendrikus trouwde in 1913 met Jan Frequin, ging wonen op Onder de Linden en later boven de winkel H.J. Van Ree een zaak in huishoudelijke artikel op de Hommelseweg 231. Zij is de moeder van de latere hoofdredacteur van de Gelderlander, Louis Frequin, Vincents vader dus. Vincents moeder Diny kwam ook uit de wijk, haar vader had schildersbedrijf Evers op Van Spaenstraat 6-7, naast melkwinkel Peters. Volg je het nog?

De Bakermat

Vincent beschrijft op de Facebookpagina De Bakermat zijn bevindingen over drie familie Peters: H.W. Peters (kwekers en bloemen, Theodorus Peters (theeschenkerij) en J.A. Peters (melkboer). En via deze families doet hij onderzoek naar nog twee families uit de wijk. Al deze families lijken op het eerste gezicht niets met elkaar te maken te hebben maar dat blijkt toch anders te liggen. Hoe, dat gaat hij beschrijven in boek dat hij voornemens is te maken. Daarvoor zoekt hij foto’s van de melkboer Peters op de van Spaenstraat en van de Peters boerderij, vroegere Hommelscheweg 314 en de woningen eromheen van voor 1928/ 1930. Ook verhalen, anekdotes en andere informatie zijn welkom!

Je kunt Vincent bereiken via www.creawiki.nl en vincent@creawiki.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.