een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

wijk in zicht

Leendert met Fien

foto: Rosemin Douma

6 januari 2021 | Bewoners - wijkkrant

Vrienden van Fien

Door Leendert Douma

Waarschijnlijk is Fien niet de oudste hond in de wijk, maar ze is beslist een senior. Vorige maand werd ze zestien, sweet sixteen! Al bijna net zo lang struint ze rond in en om Sint Marten en het Sonsbeekkwartier. Kort na haar geboorte in het asiel kwam ze op de Hommelseweg terecht, bij Hester en Leendert. Omdat haar huis misschien gesloopt zou worden, moest ze verhuizen naar Klarendal, maar jaren later kwam ze terug in precies hetzelfde huis op de Hommelseweg – ditmaal als klushond in een klushuis. Maar voor die tijd heeft ze ook nog een paar jaar aan het Staringplein gewoond. In al die tijd heeft Fien heel wat vrienden gemaakt in de wijk. Nu ziet ze die nauwelijks meer, want ze is bijkans blind. Toch wil ze er een paar aan je voorstellen, en hun baasjes/bazinnetjes.

Bluey

Dicky met Bluey – foto: Elsebeth Hoeven

Dit is Bluey, een Stafford/Pitbully. “Ik heette eigenlijk Blue. Maar mijn baasje heet Dicky en mijn voorganger Dusty, dus het werd Bluey. Ik ben drie jaar en woon nu ongeveer een jaar in de Graaf Lodewijkstraat, mijn baasje trouwens al veertien jaar. Wij gaan vaak wandelen in Park Klarenbeek. Maar ik ga altijd met mijn baasje mee, dus ook naar de supermarkt of de stad in. ‘s Zomers zijn wij ook dol op de terrasjes van Nescio en Atlanta. De stomste dingen in de wijk zijn de mondkapjes en andere troep die mensen op straat gooien. Ik moet echt opletten dat ik daar niet in trap. Zo vies.” Bluey helpt Dicky graag bij haar werk: “Iedere donderdag, vrijdag en zaterdag gaan we samen naar onze winkel DogXperience in de Catharijnestraat. Zo gezellig! Allemaal honden waar ik mee mag spelen en van alle baasjes krijg ik koekjes.”

Frits

Tijs en Elizabeth met Frits

Dit is Frits. Frits was de buurman van Fien op het Staringplein. Deze stoere man is ook best al een senior, want nu dertien jaar oud. Zijn baasje Tijs heeft hem al twaalf jaar. Frits was de koning én bewaker van het stukje niemandsland achter het Staringplein (daar waar nu een parkeerplaats is voor het HKA-terrein). En Frits kent letterlijk iedereen op het hondenveldje achter de Leuke Linde. Daar staat ‘ie vaak gezellig te kleppen met andere buurhonden. Frits wist een keer aan de aandacht van zijn baasje te ontsnappen, dan laat hij zichzelf graag uit, zo heeft Fien weleens gezien.

 


Hondjes getekend door Hester van de Grift

Roosje en Noa

Christel met Noa en Roosje – foto: Elsebeth Hoeven

Dit zijn Roosje (zes jaar) en Noa (elf jaar) en zij wonen bij Cristel (leeftijd onbekend, zij is eeuwig jong) aan de Maarten van Rossumstraat. Noa is een Lhasa apso en Roos een Yorkshire Lhasa apso. De dames gaan altijd samen op stap. Ze wandelen in de wijk, of bij Vreedenhof aan de Velperweg. Een van de leukste plekjes in de wijk vinden ze het Jan Nuldenhofje, waar hun baasje sinds 1998 woonde.

Luuk

Frances, Isabelle en Rob met Luuk – foto: privécollectie

Dit is Luuk. “Ik ben een echt Hollands hondje; een kooikerhondje. Ik ben nu acht maanden oud en woon op de Hommelseweg, bij Isabelle, Frances en Rob. Ze hebben mij bij de fokker opgehaald toen ik nog piepklein was… De truc van Luuk? Ik ging bij hun zitten en keek ze heel lief in de ogen aan. Toen mocht ik mee! We gaan elke dag wel naar een park of bos: Sonsbeek, Klarenbeek, Zypendaal of Gulden Bodem. Daar kan ik heerlijk rennen en met andere honden spelen. Maar we maken ook vaak een wandeling door de wijk, of naar de markt, maar dan snuffel ik wel veel en probeer ik soms ook wat te eten… want er ligt zoveel (viezigheid) op straat!”

Puck

Ryanne en Puck – foto: privécollectie

Dit is Puck. “Hoi, ik ben een Rednose Stafford. Ik woon bij Ryanne en Damian op de Van Slichtenhorststraat. Mijn voorgangster, Kayleigh, woonde zes jaar lang bij hen. Zij was een Boxer/Boerboel en een pittige tante. Zij ging in september over de Regenboogbrug. Het werd heel stil in huis… oorverdovend stil! En toen kwam ik. Mijn vorige baasje kon niet meer genoeg tijd voor mij vrij maken, ik zat hele dagen alleen. Toen was daar Ryanne en die zag ik wel zitten. Ik wandel graag met haar. Overal in de buurt, maar de Burgemeesterswijk vinden wij ook heel leuk. Dat doen we in het weekend, als we meer tijd hebben. Wat ik het stomste vind zijn die smalle stoepjes hier, wij hebben de ruimte nodig en mijn baasje is zuinig op mij!”

Babs

Patricia’s Babs

Dit is Babs. Zij woont bij Patricia aan de Marten van Rossemstraat. “Ik ben een mix van een Spaanse berghond en Duitse herder. Ik ben geboren op 9 januari 2020. Ik ben met acht weken bij mijn nieuwe baasje komen wonen, ik was een verjaardagscadeau. Ik vind wandelen in Sonsbeek of op het Rosendaalseveld heel erg leuk. Daar kan ik even lekker loos gaan, want bij ons in de wijk zijn geen leuke plekjes waar je even lekker los mag lopen. Wel vind het heel leuk om andere wijkhonden tegen te komen en om daar even mee te spelen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *