een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

wijk in zicht

Steven Koster op Kweekland aan de Dalweg

foto van BT Photography

6 juli 2020 | corona - klimaat - ondernemer

Steven Koster; omdenken in coronatijd

Door Froukje Witteveen

Steven Koster is medewijkbewoner, stadsboer op stadsboerderij Kweekland aan de Dalweg, de man achter de maaltijdtassenservice van Puurland en initiatiefnemer van de Groene Rijders, de duurzame, want CO2-neutrale, bezorgdienst in Arnhem.

Je komt zijn lachende gezicht tegenwoordig overal tegen: natuurlijk als hij op zijn elektrische bakfiets door de stad rijdt, in de krant, maar ook op billboards langs de weg als een van de gezichten van #alleen samen krijgen wij corona onder controle. Hoogste tijd om even een praatje met Steven te maken.

Aan een picknicktafel in de pluktuin van Kweekland vertelt Steven enthousiast wat hem tijdens de coronacrisis is overkomen.

Coronacrisis

“Toen op 15 maart in verband met de coronacrisis werd aangekondigd dat de horeca van het ene op het andere moment dicht ging, kreeg ik allemaal afzeggingen van restaurants. Niet alleen voor de producten van Puurland, maar vooral voor de bezorgdiensten van de Groene Rijders. Dan denk je wel even ‘oei, welke kant gaat dit op’. “

De Groene Rijders

Steven Koster: “Uiteindelijk hebben de Groene Rijders voor meer dan zestig ondernemers bestellingen bezorgd.

“Een paar dagen later zat ik rond de tafel met het Platform Binnenstad Arnhem (PBA). Vorig jaar had ik al met ze gesproken over het op duurzame wijze bevoorraden van de binnenstad. Zo kunnen vervuilende vrachtwagens uit de binnenstad worden geweerd. Nu spraken wij over het omgekeerde: hoe zorgen wij ervoor dat de producten uit de binnenstad bij de consument terechtkomen. Om een lang verhaal kort te maken: de Groene Rijders kregen van het PBA de opdracht om bestellingen bij retailers in de binnenstad op te halen en gratis te bezorgen bij consumenten in Arnhem. Deze bezorgritten zijn betaald door het PBA, de gemeente Arnhem en de Stichting Ondernemersfonds Arnhem (SOFA).”

“Wij begonnen met drie elektrische bakfietsen en drie medewerkers, maar op dit moment hebben wij acht elektrische fietsen en twaalf medewerkers op de weg. Het leuke is dat mensen die door de coronacrisis tijdelijk hun baan verloren, zoals muzikanten en horecapersoneel, direct bij de Groene Rijders aan de slag konden. In het begin werkten wij zeven dagen per week, nu neemt het iets af, omdat mensen zelf weer winkelen. Uiteindelijk hebben de Groene Rijders voor meer dan zestig ondernemers bestellingen bezorgd.”

“De verstandhouding met de winkeliers is uitstekend: zij zijn zeer enthousiast over de duurzame bezorgservice en willen in de toekomst meer gebruik maken van de Groene Rijders. Ook het contact met de consumenten is fantastisch. Ik heb zelf meegemaakt dat een hele familie bij de voordeur stond te juichen toen ik, binnen vier uur na de bestelling, een stapel boeken bezorgde. Daar krijg je energie van!”

Puurland

“Via de mail kwamen na 15 maart meer bestellingen voor een maaltijdtas bij Puurland binnen. Naast de bestellingen van vaste klanten bleken ook bestellingen binnen te komen van mensen die geen vertrouwen hadden in de bezorgdiensten van de supermarkten en van mensen die altijd al gebruik wilden maken van de superkorte lijn ‘van boer naar bord’, maar daar nog nooit aan toe waren gekomen. Bij Puurland was op het gebied van (verse) biologische producten alles voorradig, alleen was de risottorijst uit Italië schaars. Deze rijst komt namelijk uit het gebied in Italië dat als eerste door de coronacrisis was afgesloten.”

Businessplan

“Het leuke is dat ik eigenlijk niets anders heb gedaan dan wat ik normaal doe. Het businessplan waar ik zes jaar geleden mee begon, heeft in deze tijden van corona prima standgehouden en sloot zelfs naadloos aan op de crisis. Na deze hectische periode ben ik een beetje moe, vol energie, maar ook trots. Ik ben blij met de positieve gevolgen voor mij en mijn bedrijven in deze ernstige tijd. Mijn vrouw waarschuwt me regelmatig dat ik er ook van moet genieten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *