groene wijk
26 april 2021 | gemeente - klimaat
Wijkgroenagenda: denk mee over het groen in de wijk
Door gemeente Arnhem - Anne Luijten
Natuur, groen en klimaat zijn belangrijke thema’s voor Arnhemmers. En ook voor de gemeente Arnhem, die grote ambities heeft rond groen, bomen, biodiversiteit, klimaatbestendigheid en stadslandbouw. Want wonen in een groen Arnhem is fijn! De gemeente wil dan ook met zo veel mogelijk bewoners in gesprek om jullie ideeën en wensen voor Sint Marten Sonsbeek te inventariseren en te onderzoeken hoe we die gezamenlijk kunnen realiseren.
De gemeente Arnhem gaat de komende tijd in gesprek met een aantal wijken in Arnhem om te horen hoe de wijkbewoners denken over het groen in hun wijk. Deze informatie komt terecht in een ‘Wijkgroenagenda.’ Sint Marten Sonsbeek behoort samen met ‘t Arnhemse Broek, Klarendal, Elderveld en Alteveer/Cranevelt tot de eerste vijf wijken waarvoor zo’n Wijkgroenagenda wordt opgesteld. Sint Marten Sonsbeek is hiervoor geselecteerd omdat grote delen van de wijk bovengemiddeld last hebben van hitte en/of wateroverlast.
In de Wijkgroenagenda komen vragen aan bod als: Hoe gebruik je het groen in de wijk? Zijn er plekken in jouw straat met (te) veel steen en te weinig groen? Zijn er voldoende koele plekken in de openbare ruimte dichtbij huis waar je tijdens een hittegolf kunt verblijven? Wat kunnen we doen zodat de wijk ook voor vogels, vlinders en egels aantrekkelijk wordt? Welke maatregelen zou je zelf willen nemen op je eigen terrein of in jouw buurt en wat houdt je tegen?
Van gesprekken naar een Wijkgroenagenda
Namens de gemeente Arnhem wil junior bestuursadviseur Groene Leefomgeving Anne Luijten hierover graag ideeën uitwisselen met wijkbewoners. Vanwege corona is het helaas niet mogelijk om een fysieke bijeenkomst te organiseren. Maar een-op-een door de wijk wandelen kan wel! Wil je jouw ideeën en wensen delen? Neem dan contact op door een mailtje te sturen naar anne.luijten@arnhem.nl of haar te bellen op 026 377 5168. Alle ideeën en wensen die in de gesprekken naar boven komen, verzamelt ze. Ook de lijst met maatregelen die is opgesteld in 2015 tijdens wijkschouwen met inwoners om de wateroverlast te verminderen, wordt meegenomen.
De ideeën en wensen met het grootste draagvlak verwerkt ze samen met wijkbewoners in een visie voor de wijk en een lijst met maatregelen op de korte termijn en de wat langere termijn. Samen vormt dit de Wijkgroenagenda. Daarna gaan we gezamenlijk aan de slag met het verwezenlijken van de maatregelen. Zo werken we samen aan een groenere wijk.
Via deze wijkwebsite neemt het team Groene Leefomgeving van de gemeente Arnhem de wijkbewoners mee in de verdere totstandkoming van de Wijkgroenagenda.